Home

Ольга ЧЕРНЯВСЬКА: Пізнання світу та себе в ньому

«Клієнт не з коучем розмовляє, він ставить внутрішні питання собі і, коли знаходить відповіді, все встає на свої місця або набуває нового сенсу». Інтерв’ю з Ольгою Чернявською – коучем ICF, жіночим та тілесним практиком, цілителем. Більше про професію, навчання на клінічного психолога, наставництво та новий напрямок – цілительство!

 

@llemollemollime
 

Ольго, наразі ви працюєте в коучингу. Розкажіть, як ви прийшли в професію?

За професією я викладач англійської, німецької, польської мови. Багато часу я пропрацювала, як викладач, але в один момент зрозуміла, що саме в цій сфері вичерпала свої бажання: я працювала і з дітками 3-х років, і були у мене студенти 65+ років, спробувала різні методики та форми викладання. Коли відчула, що почала «згасати», в моєму житті з’явився коучинг (посміхається). Паралельно я займалася медитаціями та саморозвитком, проходила різні курси та практики, але відчувала, що багато чого знаю, але не вистачає структури. Мені прийшло на думку пошукати чи то ментора, чи то наставника, чи коуча який допоможе все розкласти по поличках, були думки про психолога. Тоді в мене був запит на розкриття потенціалу, на підсвічення сильних сторін та знайти те, в чому я зможу реалізуватися. На той момент психолог у мене асоціювався з роботою з травмами, а про коучинг я мало знала. Тому пошукавши інформацію стало очевидно, що саме він відповість на мої запити. Хотілося б відзначити, що популярність до коучинга прийшла саме через ті виклики, які сформувалися в наш час. Наприклад, як жити у стані невизначеності, як розвиватися самому та розвивати свою справу, коли розпланувати можна лише на рік-два, при цьому ці плани всередині можуть помінятись кілька разів. У наш час зникає опора зовні: на систему, алгоритми, свої звичні дії у цих алгоритмах, і виникає необхідність навчитися спиратися на себе, а коуч буде поряд з тобою, підтримувати та допомагати. А так як я людина емпатична, багато хто зі мною ділиться життєвими ситуаціями, я вмію підтримувати та слухати, радіти та сумувати разом. Від близьких я часто чула «я можу з тобою тільки поділитися», і це не лише про важкі ситуації, а й про радощі. Тоді стало зрозуміло, що мені треба глибше копнути та йти навчатись коучингу.

 

Розкажіть, де, як довго і за якою програмою ви навчалися коучингу; хто був вашим учителем?

Після усвідомлення, що я хочу спробувати себе в коучингу, я пішла вчитися в український коучинговий університет Coaching up University з міжнародною акредитацію. Навчання тривали близько 6 місяців і я ним задоволена повністю. Це не просто курси, а повноцінне навчання з екзаменами, тестуванням і тд. Під час навчання ми багато практикувались один на одному, а пізніше з реальними клієнтами. Для отримання сертифікату я пройшла більше 100 годин практики, де наші знання перевірялись екзаменаторами, тому, коли я закінчила навчання, одразу змогла працювати з людьми, адже впевненість та якість освіти цьому, яку отримала, цьому посприяло. Вже зараз у мене 600+ годин коучингової практики, я паралельно навчаюсь на клінічного психолога, розвиваю навик цілительства та свої здібності, аби моя допомога іншим стала ще якісніша.

  

Ольго, ви зараз також пішли навчатися на клінічного психолога. Це для повноти картини в роботі з людьми?

Так, в один момент до мене почали звертатися «травмовані» люди. Тоді мені здавалося, що коучинг – це зцілюючи професія, адже психологи розкопують травми, в які люди, інколи, не готові йти, а як коуч, можу зцілити їх, шляхом підсвічення та підсилення сильних сторін. Але це не лікує їхні травми, я, як коуч, лиш допомагаю побачити людині її ресурс і вже їй потім вирішувати: чи йти в ті важкі травми, чи ні. З часом, працюючи, я побачила іншу сторону психології. Адже у кожної людини є набір генетичних, біологічних та фізіологічних аспектів у мозку, які неможливо змінити. До цього я була впевнена, що з будь-якої людини можна зробити будь-кого, треба лише захотіти. Розуміння психології мене врівноважує, адже треба відштовхуватися від тих моментів, які є у людини з народження, а також прожитий досвід у дитинстві. Кожна людина унікальна саме цим досвідом, через призму якого вона дивиться на світ. Розуміючи це, можна розкрити потенціал набагато якісніше. Тому я прийняла рішення йти навчатися на клінічного психолога, аби академічно підійти до цього питання.

 

А скільки потрібно сесій для вирішення питань? З психологом люди працюють роками, а з коучами?

Все, звичайно, індивідуально. Інколи працюємо по запиту, а інколи довгостроково. У мене є декілька клієнтів, для яких коучинг – це такий робочий варіант для досягнення певний цілей, ми з ними працюємо в довгій перспективі. Наприклад, початковий запит був – кар’єра, але з часом ми переходимо в питання здоров’я, особистих відносин, масштабування бізнесу, нові проекти і тд. Для багатьох робота з коучем – це стан мотивації, в якому вони отримують енергію для здійснення тих чи інших мрій, цілей, бажань. Якщо підсумувати, я рекомендую 6-10 сесій на вирішення глобальних питань, а для визначення цілей, питань «хто я та куди рухаюсь» буде достатньо 3-х сесій.

  

Ольго, окрім того, ви пропонуєте своїм клієнтам коучингові сесії, ви також вводите новий метод – цілительсвто. А як це працює?

Інтуїтивно, коли у мене щось болить, я завжди прикладаю до себе руки. Коли мені не спокійно або турбує щось фізично чи психологічно, я знаю, в яку зону прикласти руки та «самозцілитися». Так було довгий час, але я про це нікому не розказувала. Якось до мене звернулося декілька людей з фізичними проблемами, їх турбувало саме здоров’я та стан тіла. В той момент я запропонувала бути просто поряд з ними та через медитації, через спокійний стан, через свою енергію мені вдавалося їх заспокоїти. Під час сеансу вони або засинали, або дуже розслабляли тіло, відпускали всі зажими. Нещодавно я почала повертати собі цей навик з новою силою, адже в розмові з іншими я відчуваю їх стан: не лише розумом, а й тілом. В певний момент у мене «вмикаються» руки і йде багато енергії. Тобто людина проговорює мені свій запит, я сідаю та прикладаю до неї руки, навіть не торкаючись і певний час, поки я відчуваю, що йде енергія, я знаходжусь поряд. Я отримую відгуки від тих, хто пройшов таке лікування і чую, що їхній них стан покращився, деякі процеси в організмі почали працювати в здоровому режимі. Я поки досліджую в собі цей напрямок, але точно скажу, що це щось нове та 100% діюче.

 

Ви проводите марафони та курси, де кожен учасник зможе відчути на собі зміни. Розкажіть, коли буде найближчий та який?

Зовсім скоро я відкрию набір на річне наставництво для жінок. Наставництво для тих, хто хоче протягом року розібратися в собі, в своїх «хочу» та «можу» та відчути зміни. Робота в контакті з коучем протягом року – це довготривала підтримка, з коучинговими сесіями, мастермайнд розборами, офлайн зустрічами. На наставництві ми визначимо точку А, в якій знаходиться людина зараз, та точку Б, куди вона хоче протягом року прийти. Робота в тандемі з коучем протягом року дозволяє відслідкувати зміни, зафіксувати стан та провести аналіз власних цінностей. Більш детальна інформація про наставництво – в моїх соціальних мережах. Також, періодично, я проводжу один із найпопулярніших моїх марафонів для підписників та клієнтів – марафон «Вдячності». Його я проводжу вже 8-й раз, адже вміння дякувати – один із найсильніших інструментів, які людина може тільки мати. Ми постійно в процесі досягнень, кудись біжимо, але забуваємо про те, що вже маємо. Вміння дякувати допомагає людям знайти опору, усвідомити, що те, що ви вже маєте – є цінним. Якщо людина звикає бути вдячною, весь світ стає дивовижним, незважаючи на те, що відбувається навкруги.


А для читачів журналу GOSSIP я підготувала спеціальну знижку на усі види моїх послуг – 15% за промокодом purelove!