Home

Голос душі Дарії Моs: який він?

 матеріал підготувала Ярушняк Христина

Чи помічали ви хоч раз, що вашу промову не слухають? Що вас перебивають друзі, вам стискає в горлі, коли хочете щось публічно сказати? Ці відчуття знайомі багатьом. Але чи знали ви, що це можна виправити, пропрацювавши свій… ГОЛОС.

Про те, яку роль відіграє голос в нашому житті, як він може змінити нас та впливати на саму людину – ми дізналися від Дар’ї Моs. Дар’я Моs – дипломований експерт з голосу та дикції,  ведуча, засновниця курсу ProГолос, який вже пройшли 500+ студентів.
 

Дарія, ви активно ведете соціальні мережі, дивлячись ваші відео, неможливо не помітити чарівний голос. Скажіть, він у вас завжди був такий мелодійний?

Ні, не завжди, до 20 років мій голос був дуже затиснутий. В школі через це був булінг, що породило в мені купу комплексів. І до 20 років я намагалася позбутися і комплексів, і цих голосових затискачів. Методом проб і помилок я дізналася про вплив діафрагмального дихання, про фізичні та психологічні затискачі. І лише тоді, коли почала в це поглиблюватись, я змогла налаштувати звучання свого голосу, «звільнити» його. Тому, так, на це пішли роки, щоб він у мене звучав так, як звучить сьогодні.

 

Коли ви зрозуміли, що вам потрібно змінювати голос?

Я пам'ятаю, як у коледжі, серед викладачів були відомі артисти, актори та співаки. Я на них дивилася і не розуміла (спочатку не розуміла), чому вони виглядають так презентабельно?! Чому вони такі артистичні, харизматичні...? Вони виділялися серед інших викладачі. Доки я не запитала свого викладача по ораторському мистецтву: «Ви якось виділяєтесь серед інших, але я ніяк не можу зрозуміти, що з вами не так? Я теж так хочу». Нащо мені відповіли: «А ти слухаєш нас? Ти звертаєш увагу на те, що ми звучимо не так, як інші? Тому що ми пропрацювали свій голос, а після цього почали з'являтися харизма, впевненість і це (голос) дає нам змогу виділятися серед інших». Він для мене наче «відкрив якісь двері (посміхається). Я прийшла до свого викладача з ораторського мистецтва і сказала: «Я хочу говорити так само, як і ви та навчитися володіти своїм голосом».

 

Чому для вас це стало важливо?

В першу чергу, я хотіла позбутися комплексів, які набула ще зі шкільного віку. Навіть у коледжі я була закритою через те, що я з маленького містечка і всі могли собі дозволити трішки поглузувати з цього. Мені хотілося стати хоча б на рівень моїх однокурсників, які були більш впевнені та відкриті. З другого курсу навчання я почала працювати ведучою свят (поринула одразу в невідоме) і зрозуміла, що працюючи голосом, мені треба звучати красиво. Тобто, це було важливо для мене і в життєвому поані, і в плані роботи. Мене навіть почали частіше запрошувати працювати саме через мій голос. І були часи, коли інші ведучі сміялись з того, що мене запрошують лише через мій голос (посміхається).

 

Як ви вважаєте, чи може голос змінити життя людини? Можливо, є якийсь приклад з життя?

Так, голос може кардинально змінити життя. І це я можу сказати опираючись на свій досвід, на досвід моїх студентів, які вже пропрацювали голос і зробили на голосі акцент. І потім вони пояснюють, що через рік їхнє життя змінилося. І тут навіть більше йде мова про самосприйняття та самовідчуття, коли більше відчувається впевненості в собі, коли МОЖЕШ сказати це слово, бо відчуваєш силу в голосі. І ось так поступово змінюється життя!

 

Дарія, зараз багато експертів виходять в публічний простір. Як гарно поставлений голос може допомогти їм в просуванні кар’єрі та роботи над особистим брендом?

Візьмемо, до прикладу, експерта з інвестицій та фінансів. З яким запитом вони приходять до мене? Вони кажуть: «Я говорю на серйозні теми, але люди мені вірять, тому що я подаю їх не як доросла людина». Тобто, інтонація не відповідає тій інформації, яку вони дають. Якщо ми розповідаємо про якусь серйозну тему, то тут потрібно серйозно подавати інформацію, а не з дитячим писклявим голосом. Діти у нас не викликають тієї поваги, тому ми і не прислуховуємося до них. А коли у нас більш впевнений голос, який звучить на опорі (і не обов'язково, щоб він був низьким), він більш переконливий. Голосом можна переконати. Інтонацією можна переконати. Тому, це дуже важливо для кожного експерта.
 

Чи впливає гарне звучання голосу на дохід?

Так, впливає, але також є і інші якості людини. Звичайно, можна поставити голос, можна звучати красиво, але при цьому треба діяти. Якщо людина тільки поставить голос і нічого не буде робити, не стукати у всі двері, не робитиме свою справу, не робитиме свій продукт якісним, то вона може перший час заробити гроші, підвищити фінансовий рівень, а потім, коли люди побачать, що цей продукт не якісний, то він не «проживе» довго і голос точно не врятує. Тобто, тут все має поєднуватись між собою: красивий голос, подача, інтонація, якісний продукт, гарна комунікація з іншими людьми. У мене є студенти, які приходять із запитом збільшити свій дохід. Звичайно, на це потрібен час, щоб пропрацювати всі ці аспекти. Але через півроку-рік мені розповідають, що життя змінилося: вже інша краща посада, змінили місце роботи, знайшли свою справу і ведуть свій власний бізнес. Люди змінюють хід власного життя.

 

У вас є курс, на якому ви навчаєте людей працювати з голосом, його звучанням та мелодійністю. Скажіть, кому найкращі підійде курс?

Я завжди кажу, цей курс абсолютно для всіх. Але, звичайно, я можу виділити окрему частину людей. Він для тих людей, які готові працювати. Я не створила курс заради курс, я створила його для того, щоб отримувати і бачити результати студентів. І скажу чесно, я трішки пригнічуюся, коли бачу, що студенти після тижня-двох тижнів «закидують» навчання. Це не тоді, коли є якісь причини на це, а просто «не вивезли». І мені шкода, правда. Тому що ось є шанс зараз все це пропрацювати, стати на цей шлях і далі продовжувати ним йти. Тому, повторюся, цей курс для тих хто готовий працювати над своїм голосом і тих, хто знає, для чого він це робить. Адже, коли є мета і ціль, то ти вже не будеш сходити зі шляху. Ти будеш йти до останнього!

 

Розкажіть, а які проблеми він вирішує? Що очікувати студентам після закінчення вашого курсу?

В першу чергу вирішує проблему власного сприйняття. Коли починаєш чути себе, ти впевненіше себе відчуваєш. Якщо говорити в загальному, правильне дихання впливає на наше тіло (наприклад, на нашу черевну систему), на гормональну систему, на відчуття підвищеного лібідо, на нашу поставу, на м'язи і овал обличчя. Чи можна сказати, що це впливає на зменшення зморшок? Абсолютно, так, адже м'язи тримаються в тонусі. Серед наступних проблем, які може вирішити голос – це те, що людина починає чіткіше говорити, звучати, а не просто бурмотіти. Тобто, тут ціла система. Робота з голосом – це не тільки про те, щоб гарно звучати. Це ретельна поглиблена робота над своїм фізичним тілом і, навіть, над своїм психологічним станом.  

 

А як він проходить?

Курс проходить впродовж місяця. Насправді, це такий обмежений час, тому що програма курсу дуже об’ємна і для того, щоб її прийняти, потрібно витратити час, потрібна щоденна робота. Два рази на тиждень виходить нова тема і кожну тему потрібно залучати до попередньої. Але тут також необхідно керувати своїм часом, щоб не виконувати вправи цілу годину. Насправді, можна виділяти щодня по 20 хвилин і цього буде достатньо.

 

А якщо у людини є дефекти мовлення, а наслідок — невпевненість у публічних виступах. Як це можна виправити? Чи допоможе поставлений голос в такому випадку?

Якщо цей дефект є фізичним, то, насправді, ми його ніяк виправити не зможемо. Якщо він є просто звичкою поганою (наприклад, звук «л» вимовляти як «ль»), то це можна пропрацювати за допомогою артикуляційної гімнастики, потім виконуємо дикційну нормативність зі звуками «л», пропрацьовуємо її, щоб звук «л» звучав чітко і твердо. Теж саме зі звуком «р». Я, наприклад, з дитинства не вимовляю звук «р». І для того, щоб його вимовити мені треба прикладати більше зусиль, аніж іншим. У мене вся сім’я гаркавила, я гаркавила і «р» я навчилася вимовляти тільки тоді, коли навчилась тримати опору діафрагми. Проте, якщо певний дефект ми не можемо виправити, я ніколи не кажу людині, що це дефект, я ніколи не скажу, що це звучить якось погано. Я навпаки завжди вказую на те, що ваша особлива вимова звуку «р» може стати вашою родзинкою, ви можете навпаки цим виділятися.

 

Дарія, можете розповісти якісь ваші секрети, як ви вдосконалюєте голос? Оскільки, спостерігаючи за вами в соціальних мережах, можна помітити навіть зміни у вашому і так ідеальному голосі.

Я сама, відверто кажучи, була здивована, на скільки змінилося звучання. Але в мене є відповідь, чому це сталося. В мене немає такого, що я прокидаюся і щодня роблю вправи. За цей рік мені дуже допомогло те, що я щодня працюю зі студентами і разом з ними виконую вправи. У мене є такі дні, коли маю по 3-4 індивідуальних уроків і ми все робимо разом. Тобто, всі вправи впродовж року я виконую щодня. І я, насправді, рік тому думала, що я звучу на піку свого голосу. Зараз, я вже точно усвідомила, що тут меж немає. І через рік, скоріше за все, я знову буду звучати трішки по іншому і ще краще.

 

Голос душі Дарії Моs: який він?

Він дуже спокійний. Рік тому у мене була більш активна подача. На сьогодні я більш спокійна. Я спокійно можу подавати інформацію, комунікувати, у мене немає потреби підвищувати голос, немає потреби звучати різко. Я можу звучати спокійно, але при цьому звучати так, щоб мене чули. Мій голос став особливо спокійним, коли нарешті батьки виїхали з окупації. Я до цього увесь цей час була на нервах. З психологом говорила на цю тему, це насправді було дуже важко. Батьки приїхали, я знаю, що вони зараз в безпеці і в мене просто камінь з душі впав і я заспокоїлась.