Home

«Від мрії стати майстром до власниці студії краси». Brow and lash artist Олена Задорожна про власний шлях в beauty-сфері та тренди 2024

матеріал підготувала Максимова Єлизавета


Сучасна жінка – це про багатогранність, силу та самовідданість. Вона прагне бути турботливою до рідних, реалізованою особистістю, виглядати на всі 100%. Складно, але можливо. І в цьому охоче допоможуть beauty-майстри. Олена Задорожнаbrow and lash artist, викладач, власниця студії краси, дружина та мама розповідає про професійний шлях та ділиться власними секретами успіху.

 

Олено, ви багато років працюєте у сфері краси. Розкажіть, як починався ваш шлях?

Мій шлях в beauty-сфері почався близько десяти років тому. Тоді я тільки-но переїхала в інше місто й особисто для себе шукала заклади з процедурами краси. Мені подобалось відвідувати нові місця, насолоджуватися їх атмосферою. Але на той час я ніяк не могла знайти майстрів, які б задовольняли всі мої потреби. Постійно чогось не вистачало – або комфортного спілкування, або естетики. І я вирішую спробувати себе в цій сфері. Почала шукати професіоналів, в яких могла б навчатися. Першими моїми курсами стали курси brow-майстра у візажистки Єкатерини Слободенюк. Потім у Ганни Кравченко на ТМ «Elan». Поступово я дізнавалась про нові продукти, проходила як онлайн, так і офлайн навчання. Через деякий час закохалась у процедуру ламінування вій, пішла опановувати і її.


За роки практики сформувався ваш особливий стиль. Що для нього характерно? Яких принципів дотримуєтесь в роботі?

Моїм головним принципом є повністю задовольнити потреби клієнта. Адже я не просто роблю брови чи вії, кожну жінку підтримую, дарую їй частинку щастя. З усіма дівчатами я працюю однаково, для мене немає звичайних або VIP-клієнтів. Завжди прагну до того, щоб кожній було комфортно прийти до мого простору. Тому на сторінці в Instagram ви не знайдете спеціально запрошених моделей та ідеально відредагованих фото. Я цього дуже не люблю і не розумію. Показую абсолютно всіх дівчат, бо кожна для мене гарна. Моя справа і головний принцип – лише підкреслити їх красу.


Ви мали досвід роботи на Балі. Розкажіть про індустрію краси на острові, які послуги користуються там попитом?

Це був надзвичайно цікавий досвід, який стався випадково. Бо на Балі ми родиною полетіли відпочити, перезимувати. Я не планувала працювати, та професія beauty-майстра всюди актуальна. На Балі послуги краси мають високу цінову політику, а от якість інколи не відповідає. Я почала знайомитися, спілкуватися з дівчатами, які там мешкали. Їм не вистачало класного сервісу, і, коли дізнались, що я beauty-майстер, почали просити мене зробити ті чи інші процедури. Я подумала: «Чому б ні?» Так, на той час мала маленьку дитину, але дуже хотілось відволіктися і зайнятися улюбленою справою. На Балі також були майстри, які вже довгий час не виїжджали і я проводила їм курси підвищення кваліфікації. Очно навчатись набагато краще – я могла правильно поставити руку, вказати на помилки. І в такій чудовій атмосфері працювала, обмінювалась досвідом, дізнавалась багато нового. Ми постійно спілкувались про йогу, самореалізацію, жіночність.


Стосовно того, які процедури на острові розповсюджені – то це ламінування та фарбування брів і вій. Життя на Балі дуже розмірене, люди відпочивають, багато хто займається серфінгом. Дівчатам важливо прокидатися гарними, свіжими, не фарбуватися. Також через клімат вони частіше оновлюють брови й вії, бо на сонці все швидко вигоряє.

 

Олено, впевнена, що в процесі роботи ви стикались з міфами про ті чи інші процедури краси. Давайте розвіємо найпоширеніші з них.

Перший міф – те, що процедура ламінування допомагає зросту брів та вій. Це не правда. Довжина чи швидкість зросту не покращуються від самої процедури – це хімія, яку майстер проводить згідно з протоколом. Структура вій і брів дійсно зміниться, вони матимуть чудовий вигляд, але ростимуть у своєму темпі.

Другий міф розповсюджують самі майстри. Це те, що певні доглядові засоби допоможуть зросту волосків. Я глибоко вивчаю хімію і можу з впевненістю сказати, що все йде з середини – від нашого харчування й стану здоров’я. Любі, якщо ви підете, здасте аналізи на вітаміни, закриєте дефіцити – ось це дійсно допоможе.


Також існує міф, що масаж окремих ділянок брів сприяє зросту волосків. На власному досвіді й на досвіді клієнтів, перевірила, що це не працює. Є речі, закладені генетично. Ще в утробі в нас формується густота, товщина волосків. Тому я намагаюсь донести дівчатам, що природа знала, як нам буде личити. Ми – майстри можемо лише підкреслити природну красу. Зараз всі зациклені на соціальних мережах, шаблонній картинці. Комусь може здатися, що ось дівчата гарні, а я якась не така. Не варто бути заручниками ідеального світу. Завдання beauty-майстрів допомогти жінці полюбити себе, усвідомити свою красу й унікальність. Ми ще трошки психологами підробляємо.


Поговоримо про тенденції в оформленні брів та вій. Чого слід очікувати у 2024 році? Що, на вашу думку, буде в тренді?

Зараз у моїх клієнтів активний запит на натуральність. Тому все більше дівчат обирають ламінування брів та вій. Яскраві, графічні брови з ефектом омбре – далеко в минулому. Деякі відмовляються навіть від туші й ми підфарбовуємо війки, для виразності очей. Я думаю, що в новому році ми перейдемо до «корекції без корекції». Тобто, коли не помітно, що була проведена процедура, а виглядає все охайно й доглянуто. Тенденція буде на легкість, повітряність, природність.


Олено, ви майстер з багаторічним досвідом. Розкажіть, чи бували нестандартні запити від клієнтів і як ви з ними працювали?

Я завжди намагаюсь задовольнити потреби клієнта. Прагну, щоб жінки виходили з моєї студії з посмішкою. Звичайно, кожна має знайти свого майстра, який її зрозуміє, втілить всі бажання, з яким стався «конект». В мене були випадки, коли дівчата просили дуже яскраві брови і я відмовляла. Адже за процедурою стоїть хімія, це дуже відповідально. Також це не мій стиль роботи і якщо клієнт приходить з неординарним запитом – я можу направити його до своїх колег. Я завжди готова піти на зустріч, але до тих пір, поки це не зашкодить здоров’ю. Кожного разу ми проговорюємо план дій, я не жалкую часу і намагаюсь повністю розповісти хід процедури.

Хотіла б ще додати про тренди – з нового року популярним серед дівчат стало голити частину брівки. До мене приходило багато клієнтів з таким запитом. Це оригінально, цікаво виглядає, але я особисто відмовляю в подібній процедурі. Не зрозуміло як надалі поводитиметься брів, чи виростуть правильно волоски? З модними віяннями теж треба бути обережними.


Робота в салоні VS власна справа. Як на вашу думку краще працювати майстру?

Працювати на себе чи в колективі – вибір, який стає перед кожним beauty-майстром. Я спробувала обидва варіанти. Спочатку працювала в топовій студії міста, але в один момент дуже сильно вигоріла. Коли зрозуміла, що робота припинила приносити задоволення, а стала рутиною, то вирішила щось змінювати. Протягом місяця була у відпустці й невдовзі знайшла студію під оренду з колективом. Але хочу зауважити, що за роботу в салоні я неймовірно вдячна, це був важливий досвід, нові знайомства, які підтримую й до сьогодні.


Наступний крок, що мені неабияк допоміг – це проходження курсів з маркетологом. Я почала активно вести сторінку в соціальних мережах і клієнти йшли саме з інстаграму. Вже в перший місяць я покрила оренду приміщення, почала проводити навчання, створила нову клієнтську базу.


Зараз я власниця beauty-студії, про яку мріяла довгий час. Мені було вкрай важливо мати власний простір, бо в колективі ми не можемо повноцінно відкритися одна одній з клієнткою. Я не люблю поспішати, працюю спокійно та з задоволенням. Бажаю, щоб дівчата приходили до мене й одразу розслаблялися. Пили каву зі смаколиками, спілкувалися. Тому можу сказати всім – не бійтеся змінювати власне життя! Ризикуйте! Я зараз неймовірно щаслива, що втілила мрію.


Чи могли б ви поділитись власними life hack в догляді за бровами та віями?

Зараз я вас здивую, дівчата. Бо нещодавно відкрила для себе черговий life hack. Взагалі структура нашого волосся всюди однакова, але в зоні брів та війок на певному етапі завершується ріст волосків. Так ось, коли мию волосся, полюбляю наносити бальзам або масочку паралельно й на брови. Вмиваючись, оминаю ділянку навколо очей. Це чудово працює! Війки полюбляю зволожувати. До речі, не бачу сенсу в окремій процедурі «ботокс брів та вій». Натомість пропоную дівчатам спеціальний живильний коктейль для домашнього використання. Це ампули, які добре зволожують наші брови та вії. Вони мініатюрні, тому зручно носити в сумочці. Вітер, сонце дуже пересушують волоски, тому нам важливо їх відновлювати.


Олено, розкажіть, що дає вам сили рухатись вперед. Що надихає?

Особисто я просто не можу не працювати, мені життя стає не в радість. Я працювала до 9 місяця вагітності. Пам’ятаю, як зараз – зробила ламінування вій клієнтці й ввечері поїхала народжувати. Пройшло кілька днів, надходить повідомлення від іншої дівчинки, що дуже потрібна процедура – теж не змогла відмовити. Так почала приймати дівчат по трошки, але кожного дня. В декретній відпустці не була. Не зважаючи на обставини, вважаю, що завжди треба працювати, реалізовувати ідеї й здійснювати мрії. І на це мене надихають жінки. Я бачу стільки гарних, успішних і працьовитих дівчат, що просто не можу зробити крок назад. Також мені важливо, щоб чоловік та син мною пишалися.


Вже декілька років ми всі живемо в стані війни. Як змінилась індустрія краси за цей час? Чи бачите ви перспективи beauty-сфери в майбутньому?

Так, ми живемо в дуже складних обставинах. Коли почались воєнні дії було не зрозуміло, що робити далі, чи буде актуальною сфера краси, чи прийдуть клієнти? Й дійсно, перші місяці було невелике затишшя. Але потім все відновилося. Приходили дівчата, трохи відволікалися, я намагалась дати увагу кожній, вислухати. Наші жінки неймовірні – вони в будь-яких обставинах хочуть бути гарними. Я також можу сказати, що сфера краси допомогла багатьом знайти нові способи заробітку. Деякі жінки були вимушені виїхати з країни й зараз мої учениці працюють в Іспанії, Італії, Польщі, Чехії. Знання допомагають їм годувати дітей, реалізовувати себе. Тому впевнена, що beauty-сфера актуальна будь-де і будь-коли. Якщо вам це подобається – обов’язково йдіть і навчайтеся! Це перспективно!