Home

«Я не створена для великого бізнесу»

матеріал підготувала Нікіфорова Вероніка


Спікерка Forbes, засновниця компанії Woman Franch та центрів раннього розвитку «Мудрик» Оксана Тимків дала дієву пораду як побороти синдром самозванця і жити життя мрії. 

 

Поділіться з нашою аудиторією, ким була Оксана Тимків на початку шляху? Чим жила, які були цінності?

Дуже цікаво, але колись я була відчайдушною домогосподаркою і вся в материнстві. Коли моїй донечці було два рочки дізналася, що вагітна другою дитиною. Це було не зовсім заплановано. Я то була надзвичайно щаслива, але дуже хотіла почати реалізовувати себе попри відсутність підтримки у моїй родині. Я дуже активна жінка і сидіти вдома для мене надзвичайно важко. Однак, піти в найм в такому положенні теж було складно. Тому я орендувала маленьке приміщення на десять метрів квадратних і почала розповідати матусям як займатися з дітками у своєму центрі раннього розвитку.


А чому саме центри раннього розвитку? Яка була мотивація в цій ніші?

По-перше, я вчитель англійської мови за освітою і мала певний педагогічний фундамент. А по-друге, вже була матусею і займалася своєю дитиною. Мені доводилося читати багато літератури. Книжка за книжкою я відкрила для себе цілий світ методик та підходів до материнства і розвитку дитини. Мені цього не розповідали ні в школі, ні в університеті. Нас то вчать як доглядати за дитиною: як годувати, одягати; але ніхто не говорить про розвиток мисленнєвих функцій у маленької людини чи про роботу її мозку. А є ціла купа досліджень і праць науковців на ці теми. Оце все я вивчала і хотіла ділитися з іншими матусями, поки мала таку нагоду до пологів. Я тоді була зациклена виключно на материнстві, розвитку та реалізації себе.


Знаєте, не всі прагнуть до цієї реалізації. Звідки у вас цей поклик? Чому вирішили, що настав час для таких змін?

От єдина мотивація, яка у мене була це  красиво жити. Ти будеш рухатися вперед, якщо є оце бачення подорожей, красивого будинку і є розуміння, що тобі ніхто це не дасть, а в мене таке розуміння відбулося. Вже три роки я була одружена, а жили ми дуже бідно. Це була абсолютно не картина моєї мрії. Я спочатку пустила все на самотік, дала можливість колишньому чоловіку проявитися і будувати для нас це життя мрії. Проте пройшло три роки, а мене не покидало відчуття, що життя проходить мимо і що я молода красива, розумна, а живу жахливо. І це був переломний момент.  В цей період вирішила не чекати, що хтось подасть і зрозуміла, що треба брати своє життя в свої руки і пішла в реалізацію. Отака була моя мрія і бачення. Я вважаю, що ми всі створені для розвитку, розширення, масштабування. І мені здається, що абсолютно природне бажання кожної людини покращувати себе і все, що навколо. 


А з чого ж почалася історія «Мудрика»? Як вдалося досягти таких масштабів, якщо починали з десяти метрів квадратних? 

Перші три роки я так само жила дуже аскетично. Все, що заробляла, вкладала далі в розширення бізнесу. І це дуже важливий етап, бо багато людей хочуть швидких результатів і оцього красивого життя одразу. Проте на це потрібен час. Дуже довгий період мені доводилося майже у всьому собі відмовляти, щоб налаштувати бізнес і вивести його на такий рівень, коли можна було вільно розпоряджатися заробленими коштами. 

Я відкрила один свій центр, потім на зароблені гроші відкрила інший і таким чином у мене вже було 4 свої власні філії. Цей рух був абсолютно інтуїтивний. Я ж ніколи не працювала в наймі і не знала, як побудувати компанію і як взагалі вона влаштована. Мені допомогла бізнес-література. Я читала історії успіху відомих людей і в книжці про Стіва Джобса дізналася як він починав з гаража. Це змотивувало і я подумала: “О, колись і я буду розповідати історію як побудувала бізнес-імперію з десяти метрів квадратних”. Тим не менш, в одній книжці я дізналася про таку модель ведення бізнесу як франчайзинг. Це було цікаво і вирішила спробувати цей підхід для масштабування. У мене пішло 5 років, щоб упакувати свій франчайзинговий пакет. Треба було розписувати абсолютно всі процеси. І коли це нарешті вдалося і я мала певну базу, в 2017 році створила лендинг, що продаю франшизи і до мене прийшла перша дівчинка і купила мою франшизу.

 

Що було для вас найбільшим викликом під час розбудови компанії і як вдалося подолати ці труднощі?

Знаєте, напевно через те, що у мене не було багато знань про бізнес, то я і не бачила там ніяких викликів. І не було ніяких страхів. Я просто була щаслива, що можу заробляти, розвиватися і просто працювала. На оцій своїй енергії та ентузіазмі відкривала центр за центром. І все дуже класно вдавалося. З першим серйозним викликом зіштовхнулася, коли у мене було 15 центрів, але не було команди. Я мала 15 партнерів, мала вчителів, але маркетологом, продажником, рекрутером і ментором для всіх була я. Це був 2019 рік. Стався covid і мені довелося не тільки відповідати на дзвінки, вести соціальні мережі та всі внутрішні процеси, але ще й надавати психологічну допомогу, бо всі були на стресі. В цей момент зрозуміла, що не справляюсь і треба формувати команду.


Важко було починати делегувати?

Надзвичайно важко, але ситуація дішла до тої точки, що або все розвалиться, або я почну делегувати. В цей період я почала набирати людей, навчати їх. І довелося ще й працювати над собою, бо потрібно було повністю перепрограмовувати своє мислення. От просто повністю. Тому я сама постійно вчилася, читала, проходила курси, постійно відвідувала різні бізнес-клуби, спілкувалася з підприємцями, накопичувала цю інформацію, щоб абсолютно по-новому почати будувати свою компанію.

І то був перший виклик, а другий стався, коли я вже мала 30 центрів. Тоді навіть маючи команду, голова йшла обертом від кількості задач. В цей момент я подумала: «Ні, я не створена для великого бізнесу». Я поставила собі за ціль відкрити лише 50 центрів і думала, що буду відкривати їх все життя. 


І коли ж все змінилося? Адже, зараз у вас не 30 центрів, а 100?

Все змінила війна. Коли є велика загроза життю, як війна, то всі інші проблеми взагалі не проблеми. Тим паче проблема масштабування бізнесу. Сьогодні мені вже без різниці 1 чи 1000 цих центрів. Я розумію, що готова до різної відповідальності та ризиків. В 2022 році я прийняла свій масштаб і зрозуміла, що створена для мега великих корпорацій.


На якому етапі розвитку компанія знаходиться зараз і який у вас вектор розвитку на сьогодні?

Ми вже вийшли за межі України, працюємо за кордоном і наша ціль 250 філій. Також  паралельно ми йдемо в глибину, а саме підвищуємо кваліфікацію вчителів. Особливо, в маленьких містах. Проводимо постійні навчання, використовуємо нові методики для ефективної роботи з дітками. Акцент зараз не на академічні знання, а на розвиток логіки, пам'яті, уваги мислення все те, що закладається в такому ранньому віці.


Крім «Мудрику», ви ще є власницею компанії Woman Franch – франшизи для жінок. Розкажіть, будь ласка, яка основна ідея компанії і чому саме франшизи для жінок?

Коли я почала розвивати центри, моїми клієнтами в основному були жінки. Під час співпраці я побачила як жінка змінюється, коли в неї є власний бізнес. Уявіть, з маленького бутончика розцвітала ціла троянда. Жінка абсолютно по-іншому починала  себе відчувати, бо коли ти реалізовуєш себе, то життя дійсно змінюється. І відповідно, мій фокус уваги перейшов на жінок, бо я робила із жінок підприємців. Якось абсолютно інертно пішла в таку нішу як жіноче підприємництво. А враховуючи те, що свою франшизу «Мудрик» я створювала з 0 сама, без додаткових компаній, то розуміла всі технології і як можна масштабувати будь-який бізнес. Так ми зрозуміли, що можемо упаковувати франшизи для будь-кого. Мій чоловік придумав назву, Woman Franch. Я в той же день подала на реєстрацію торгової марки, дала рекламу про свою послугу, швидко знайшли жінку в якої є бізнес «Студія Кулінарних Вражень​»

А тепер уявіть, я свої перші 6 філій відкривала 4 роки, а в неї, за допомогою Woman Franch, на це пішло півроку. Так і створилася моя тепер супер компанія — франшизи для жінок, яка повністю передає мій лайфстайл, мої цінності і те чим я горю — реалізація жінки в бізнесі.


У ваших соцмережах є інформація, що вже зовсім скоро відбудеться щорічна конференція від Woman Franch. Розкажіть трішки більше про цей захід, яка його мета?

Наша компанія це не тільки про побудову бізнесу і операційні процеси. Ми концентруємося на розвитку жінки в цілому.  Я займаюсь бізнесом, але також цікавлюсь духовним і фізичним розвитком, йогою і знаю настільки важливе правильне оточення, щоб ти міг зростати. Тому в свій час робила все, що влитися в бізнес тусовку і знайти однодумців. Тому під егідою Woman Franch ми робимо різні події для жінок. Ця конференція — можливість знайти людей, які співзвучні вашим цінностям, місце, де можна завести нові знайомства для співпраці і загалом бути в колі однодумців. Woman Franch Conference 2024 для тих, хто хоче змінити оточення і бути в колі проактивних жінок, які думають про реалізацію, але не забувають про материнство і бажають це поєднувати.

 В нас формується комьюніті жінок реалізованих у всіх сферах. Так, це звучить нереально, але я вважаю себе такою жінкою і знаю інструменти, які допоможуть стати такою жінкою. Ними буду ділитися на конференції.


Ви згадали, що важливо шукати сильних людей, вливатися в їх тусовку. Як не боятися це робити, якщо ти на початку шляху? Як побороти синдром самозванця?

Якщо у тебе є велика мрія і ти розумієш, що хочеш забезпечити своїх дітей абсолютно іншим рівнем життя, то який синдром самозванця? Ну то сиди у своїй убогій квартирці і стидайся. Чи ти все таки маєш ціль і йдеш до неї? Кожен має розуміти, що якщо ти не розкажеш про свій бізнес, то хтось інший розкаже. От це мене завжди стимулює. Наприклад, цього року мене запросив виступити на бізнес конференції Форбс, а в червні я виступала на Форумі підприємців. І це було дуже хвилююче, бо на кожному етапі розвитку ти все рівно відчуваєш цей синдром, тому що у тебе оточення людей змінюється. І якщо зараз для когось я: “Вааау”, бо побудувала дві успішні компанії, то для Ілона Маска я пшик в космосі. І тому цей синдром він тебе буде переслідувати все життя. Завжди є хтось крутіший. Завжди в когось є кращі результати. Ну так і що? Не розвиватися тепер? Не розказувати про себе? Тому я просто роблю. І не думаю про те як я себе почуваю. Просто роблю.


Яку роботу над собою вам довелося зробити особисто, щоб бути тією, ким ви є сьогодні внутрішньо?

Я однозначно все ще продовжую цю роботу, бо це довгий процес. Але мені вдалося пропрацювати багато обмежуючих переконань. І найцікавіше те, що на кожному етапі розвитку з’являються нові переконання. Чому я досі не мільярдерка? Ну бо знову ж таки є дуже багато обмежуючих переконань. І ці переконання пов'язані з моїм вихованням, з моєю освітою, оточенням, стосунками з чоловіком, бо я розлучена. І це така глобальна робота у всіх сферах над собою і над своїм мисленням до якої потрібно підходити комплексно і бити у декілька точок. 


Тоді які інструменти були для вас найдієвішими: духовні ретрити, астрологія, нумерологія, психологія?

Найдієвіше — це дії. Це просто дії. Бо якщо ти це все робиш, слухаєш, і навіть маєш класне оточення, але не робиш кроки, то нічого не зміниться. Я людина, яка робить тисячу дій і з них 10 працює. А є люди які роблять 10 дій і в них нічого не працює, бо треба 1000 зробити. Я не даю шансу чомусь не відбутися. Я зроблю і те, що астролог мені сказав, і те що психолог, і те, що в бізнес-школі порекомендували. Все виконаю, бо я людина, яка виконує всі завдання. Я прочитала книжку і не почну читати другу, поки не виконаю поради з цієї. Ось і весь секрет успіху: в тих діях, які я роблю. Деякі дії можуть бути неефективні і я просто на них витрачаю час. Але з 1000 дій є 10, які мене ведуть до результату. 


Що вважаєте найбільшим своїм досягненням на сьогодні серед усіх сфер свого життя?

Перше і досить банальне,  що приходить на думку – це діти. Бо як би я не була заточена на бізнес і скільки б про мене не писав Forbes, все одно розумію, що від усього могла б відмовитися, але діти те від чого не змогла відмовитись ніколи. А друге, чим я пишаюсь те ким я стала сьогодні. Моя особистість. Мені подобається ця людина, яка викристалізувалася, пройшовши цей шлях. Сьогодні чітко розумію, що якщо одного ранку прокинусь і нічого не буде: бізнесу, партнерів, чоловіка, то все одно буду я. І я не пропаду. Мені з собою цікаво. І мені нікого не треба. Якщо потрібно буде, то збудую ще 10 бізнесів. І в якій захочу сфері в тій і реалізуюсь. Дуже подобаюсь собі з таким мисленням, такими пропрацюваннями, знаннями. У мене є опора на себе і я дуже цьому тішуся.


А уявімо, що вам дійсно потрібно починати все з початку і ви маєте лише 100$, на щоб ви їх витратили чи куди б вклали?

Сьогодні найдешевший спосіб заявити про себе і почати розвиток — це інстаграм, я б однозначно вклала б останні гроші в це. Замовила б якусь гарну фотосесію, упакувала б акаунт і почала б доносити свої знання аудиторії.