Home

Ігропрактик – професія майбутнього

Олена Лагоцька – коуч-ігропрактик, ведуча трансформаційних ігор, психоаналітик, wellbeing ambassador. Олена розповіла читачам журналу GOSSIP про такий цікавий інструмент роботи з підсвідомістю, як трансформаційні психологічні ігри.


https://www.lahotska.games/

  

Олено, раніше ви працювали у великій компанії на позиції HRD, але з початком повномасштабної війни змінили своє життя на 180 градусів. Розкажіть, з чого все почалось? 

Останні 20 років я працювала у великих українських компаніях на посаді HRD, а це – величезна відповідальність. Велика кількість працівників, об’єм операційної роботи, що потребує уважності, високий рівень стресостійкості і це все робить з людини – зібрану, серйозну та зосереджену. Такою була я (посміхається). Коли розпочалось повномасштабне вторгнення в Україні я виїхала за кордон і саме тут, коли я потрапила в суспільство, в якого зовсім інша картина світу, менталітет, підхід та ставлення до життя, я змогла зупинитися. Проживаючи в Києві я постійно була «на автоматі»: кудись бігти, щось робити, досягати. Не було часу подумати про щось «інше». Я відчула, що хочу кардинальних змін, але мені важливо було щоб ці зміни несли за собою користь для мене та оточуючих. Моїми сильними сторонами є емпатія, спілкування, розуміння людей, вміння слухати. Так мої міркування привели до психології та зародження власної місії! Сьогодні Я - коуч-ігропрактик, ведуча трансформаційних психологічних ігр та проводжу сесії для людей, які прагнуть змінити життя на краще та жити повноцінним та гармонійним життям в повному балансі!

 

А чому ви обрали Кіпр?

Все моє дитинство я прожила біля моря. Часто поверталась до мрії жити в теплому краї, де не буде зими, де буде море та сонце. Це була моя мрія, а чоловік допоміг мені з визначенням місця на карті (посміхається).

 

Олена, ви коуч-ігропрактик. Розкажіть більше про вашу діяльність, а саме, яка ключова роль коуча в житті людини?

Коуч – це людина, яка задає  питання, на які ви самі знаєте відповідь (посміхається). Якщо людина чогось хоче, то у неї 100% є ресурс для того аби це реалізувати, але якщо немає ресурсу, то в підсвідомості не відскакує це питання. Підсвідоме і наш «внутрішній бюрократ» блокує всі наші бажання, щоб залишати нас в зоні комфорту та не створювати «неприємні» ситуації!  Коуч – це спеціаліст, який допомагає зазирнути у майбутнє, коучинг - це про рух уперед! Коучинговий підхід в іграх дає можливість отримати інсайти для того аби ви зрозуміли чи дійсно ціль, яку ви поставили перед собою є реальною вашою ціллю, чи дасть ця ціль бажаний результат, а на скільки ця ціль чи мета екологічна по відношенню до вашого оточення, а яка у вас є вторинна вигода аби ця мета чи ціль не досягалася. Часто наша психіка блокує досягнення мети, адже у нас є вторинна вигода. Коуч допомагає змінити переконання та відкинути ваші сумніви подалі, аби ваші плани та мрії стали реальними.

 

Ви також проводите трансформаційні ігри, які запити та задачі вони вирішують?

Гра може використовуватися у вирішенні найрізноманітніших завдань. Є універсальні ігри, які використовуються за будь-якого запиту. Є ігри, створені на певну тематику. Але яку б сферу життя, тему ми не взяли, вони перегукуватимуться, зачіпатимуть інші сфери життя. Тому якщо навіть ваша гра про сімейні стосунки, то в ній можуть піднятися питання про самооцінку, взаємини зі світом, родом, грошима. Якщо ми візьмемо гру про фінансові питання, то вона обов'язково торкнеться інших сфер життя.  Трансформаційна гра якраз цікава тим, що стосується всіх аспектів життя, і людина може бачити ситуацію в комплексі. Зрозуміти, де ще щось потрібно опрацювати, де ще насправді є проблема, криза, де вузол, який треба розв'язати. Наприклад, в універсальних іграх механіка така, що людина може віддзеркалити все те, що для нього є важливим у цей момент: відносини, думки, призначення, питання роду або сексуального характеру. Це можуть бути ігри про залежність та співзалежність. Є ігри, в яких ми опрацьовуємо екзистенційні питання, питання буття – я, хто я, ким я є. Є ігри про досягнення, про те, що ми саботуємо, є ігри про жіночність. Т- ігри вони «живі», ігрове поле - це відображення нас та наших життєвих стратегій у реальному житті!

   

А яка основна мета гри?

Мета гри – увійти на шлях само рефлексії  за допомогою ефекту трансформації, який відбувається за допомогою ведучої, тобто мене. Гра – це живе поле, енергія, атмосфера, де люди конфіденційно та безпечно можуть говорити про те, що вони не можуть сказати рідним або навіть собі. Все, що відбувається на полі – проекція житті, де випадковості не випадкові, все, що відбувається, відбувається не просто так. Моя задача як ведучого – підсвітити. Знову ж таки, не коментувати, не давати оцінок, а за допомогою питань, практик, вправ показати людині, що можна мислити інакше.

 

Олено, а як грати, щоб отримати максимум користі?

Насамперед зняти всі очікування. Можна розмірковувати, розуміти, куди хочете прийти, що хочете отримати в результаті, але при цьому треба пам'ятати, що гра не чарівна пігулка і попрацювати доведеться самим. Розуміти, що взяти відповідальність за своє життя треба самому. Буває, приходять люди, які перекладають відповідальність на гру: їхати не – їхати, виходити заміж чи ні. Гра не відповідає на такі запитання. Гра може дати розуміння, що допомагає або заважає реалізувати задумане, на що звернути увагу, куди рухатися, що змінити в собі, щоб дійти бажаного результату. Ми на грі не гадаємо, ми трансформуємося, ростемо, вирощуємо в собі силу, опору, ясність свідомості, розуміння, розширюємо свідомість у грі. Необхідно бути уважним та чітко формулювати запити, щоб не отримати розмитий результат.

 

Групові та індивідуальні ігри. Які краще?

Я проводжу як індивідуальні, так і групові. Обирає кожен за своїм смаком (посміхається). Більш популярні групові, адже це груповий сеанс психотерапії, де за допомогою конкретних запитів та ігропрактиків, які проводять трансформацію та за допомогою трансформаційних методик (метафоричні карти, лайфхаки, притчі і тд), допомагають людині дійти до мети та пройти трансформацію.

 

Олено, а як ви відновлюєте внутрішній ресурс?

Я не робот, я людина, звичайно, що я втомлююсь, але та енергія, яку я отримую від людей, від спілкування та допомоги, фідбек, який я отримую – це лава. Мені допомагає сон, медитації слухаю афірмації, прогулянки на свіжому повітрі, час на вихідних з дітьми, фізичні вправи.