Home

Марія Слободяник: йога – це скарб усього людства

 

Помилки та страхи, з якими часто стикаються люди перед заняттями з йоги приблизно такі: «я не можу займатися йогою, у мене зовсім немає гнучкості», «йога – це нудно», «йога тільки для жінок», «йога – це якісь дивні ізотеричні штучки». Це все ярлики, адже йога насправді набагато ширша за ці міфи. Поговорили з Марією Слободяник – йогинею, засновницею wellness студії в серці Києві «My soul yoga». Марія впевнена, що не існує нічого, що суперечить захопленню йогою. Вся магія полягає в тому, що коли ви починаєте практикувати йогу, ваші звички самі починають змінюватися.


my.soul.yoga


 

Марія, розкажіть, коли та при яких обставинах у вашому житті з’явилася йога?

Йога з’явилась в моєму житті завдяки батькові. Тоді ще не було інтернету в масовому використанні, не було соціальних мереж, а про йогу в нашому оточенні та взагалі у Києві мало хто говорив. В бібліотеці мого батька була стара книга – Хатха-йога. Книга з чорно-білими картинками, з асанами, які були описані, що і як правильно виконувати та який ефект вони здійснюють на тіло і розум. Ця книга мене, підлітка, привабила та ознайомившись з нею я почала займатися йогою. Так як молоде тіло дуже схильне до трансформацій, результат на собі я побачила одразу. Але мене вразило не це. Заняття йогою дуже вплинуло на мій моральний стан, я стала спокійнішою, з’явилося більше енергії, підвищилась концентрація. Саме тоді з’явилася любов до йоги і по сьогоднішній день я практикую, медитую, а віднедавна – викладаю.

 

А що для вас означає йога?

Взагалі йога – це давня індійська традиція,  велика цінність та незважаючи на те, що виникла в Індії, вона є скарбом всього людства. Це інструмент для покращення, балансування та розуміння процесів життя, для глибшого пізнання людської природи. Йога не протирічить жодній релігії світу, адже це стародавня наука, а не релігія. Вона підштовхує людину до глибшого пізнання світу, відкриває, розпаковує будь-яку релігію, яку наслідує людина, для ще більшого сприйняття. Розум дисциплінується і увага може бути настільки тонкою та цілеспрямовано, що у кожній релігії ми знаходимо підтвердження або пазли, яких не вистачало для повного розуміння. Також це інструмент для пізнання здоров’я людини, для того щоб глибше зрозуміти, як функціонує людське тіло та розум. Для мене йога – це про спокій, рівновагу, ментальне та фізичне здоров’я! Звичайно, коли людина вперше чує про йогу, то на думку спадає лише тіло. Так, йога впливає на тіло, підсушує завдяки вправам асанам, диханню, з’являється більше енергії, хочеться менше їсти, ти починаєш відчувати тіло, тим самим дисциплінуються думки. Але найбільша цінність – це знайти гармонію поєднати фізичне, психічне, духовне.

   

Що змінилось після того, як ви постійно практикували? Можливо помітили фізичні, психологічні зміни?

Звичайно, фізичні та психологічні зміни я помітила одразу. Йога – заспокоює і дає енергію. Взагалі йога в перекладі – це єднання. Єднання трьох тіл людини: фізичного, ментального та духовного. Сенс та суть йоги у поєднанні цих трьох тіл. Людина має більше тіл, але ці три – основа для базового розуміння. Коли ти займаєшся йогою, у тебе працює фізичне тіло під час виконання асанів. Поєднується з ментальним, а ментальне – розум має бути направлений в тіло аби шукати блоки та зажими, налагоджувати процеси та спрямовувати увагу на тіло, тим самим розслабляти його. І дух, як наслідок поєднання розуму та тіла, дає відчуття наповненості та єднання з усім живим, змінюється розуміння усього живого. Адже розблоковуються енергетичні центри –  славнозвісні чакри, що зосереджені від початку хребта, з копчику до маківки голови і трохи вище. Коли ці всі енергетичні центри налагодженні, енергія чистого духу прямує через енергетичні, тонкі тіла, тоді людина може відчути благодать від того, що тіло та розум відкриті, розслаблені, немає напруження. Ти готовий до більшого та глибшого процесу! Потужним для мене був ефект від йоги, коли я лікувалась від тяжких фізичних травм після важкої операції. В той час я концентрувала увагу на тіло, що дійсно допомогло реабілітуватися. Йога має багато напрямків: є напрямки спрямовані суто на релаксацію, найближчим часом я хочу знайти викладачів або реалізувати це сама та давати такий напрямок, як йога-нідра, що створений для заспокоєння розуму. Цей напрямок особливо підійде для реабілітації військових. Це нічна розслаблююча програма для засинання, в якій присутні впливові афірмації та медитації, що працюють. Буде корисно для тих, хто пережив складні та травматичні фізичні та психологічні напруженні моменти в житті…

 

Наразі ви власниця студії йоги «My soul yoga». Як прийшла ідея відкрити власний простір?

Як тільки у мене з’явилася можливість, як тільки з’явилось приміщення в кам’яних джунглях Києва – у мене не було сумнівів, що тут буде простір для йоги та аюрведичних практик, масажів, звукових ефектів, чаш, кундаліні-йоги та інших. Це була давня ідея, тому я вирішила створити таке приміщення, в якому люди могли розслабляти себе після роботи в мегаполісі, в самому серці Києва. Так сталося, що саме перед вторгненням ми якраз закінчили ремонт і відкрилися. Тому простір працює вже більше 2-х років в умовах війни. Для мене це великий челендж, і до сих пір я ходжу по тонкій грані: чи продовжувати діяльність студії, як буде далі, як балансувати та втриматися. Але я знаходжу в цьому місію. Це не про прибуток, а про користь для людей в цей час Йога – це дійсно допомога!
 

Я хочу висловити велику вдячність викладачам моєї студії, всім хто  був від самого початку зі мною, підтримував студію та роботу в ній. Коли багато центрів було закрито, один з наших тренерів допоміг зберегти приміщення, викладав уроки для бажаючих. Спочатку це були донати На відстані дуже важко підтримувати роботу, але я вдячна усім, хто допомагає! До речі, ми відкриті для всіх бажаючих тренерів працювати із нами у студії!
 

Марія, наразі ви проживаєте на дві країни, в Україні та Іспанії. Скажіть, це війна вплинула чи ваш особистий вибір?

Я все життя прожила в Києві, безмежно люблю це місце та свою країну. Кращого місця для мене в житті немає (посміхається). Там пройшла моя молодість, навчання, мій розвиток та становлення особистості, Київ – моя домівка. Але війна внесла свої корективи і наразі я в Іспанії. Ніколи не планувала жити в Європі, але так як я маю двох маленьких дітей, мені спокійніше, коли вони знаходяться в безпечному місці. Для іх фізичного та ментального здоров’я. Ми обов’язково повернемося, якщо будуть сприятливі умови та я відчуватиму, що нам нічого не загрожує. В Києві я буваю у справах, а нещодавно у нашій студії ми провели семінар, на який запросили вчителя Іша хатха-йоги школи всесвітньовідомого Гуру Садхгуру. Вона приїхала до нас в Київ з США та провела практику 2 дні. Це були дуже потужні та надихаючи практики. Ми плануємо літом провести ще подібні семінари!

 

А як ви почали викладати йогу? Для цього потрібен певний рівень чи ви навчались додаткового?

Викладати почала досить недавно, адже вважаю, що прийшов час. Наразі я знаходжусь на відстані від своєї студії, керую процесами онлайн, тому саме зараз знайшовся час для інших особистих досягнень. Раніше я була організатором процесів студії, приймала участь у багатьох семінарах, а вже зараз – виходжу на новий рівень. Здобула навчання у багатьох напрямках і вирішила ділитися із людьми знаннями та практиками, досвідом. Як викладач я дозріла тут, в Іспанії. Благодійна Українська асоціація, яка знаходить в нашому містечку, сприяє та допомагає українцям підтримувати себе та бізнес, завдяки їм я отримали приміщення, де можу сама викладати йогу. Викладач має бути здатен чітко  передавати знання, свою енергію і бачити людину зі сторони, поставити її правильно.  Скорегувати та наповнити здоров’ям. А найголовніше – викладати саму ідею йоги, що не обмежується фізичним тілом. Перш за все треба мати глибокий підхід та розуміння того, для чого це робиш!

 

Чи є у вас онлайн заняття? Які направлення йоги у вас є?

Це дуже актуальне питання (посміхається). Сподіваюсь, що найближчим часом зможу реалізувати онлайн заняття з йоги для людей, які мріють відкрити для себе йогу та отримати нові глибокі знання А в нашій студії, де ви зможете не онлайн, а офлайн займатися, ви знайдете актуальний розклад та види йоги, який ми пропонуємо можна ознайомитись на сторінці в інстаграм. Наприклад, хатха-йогу, кундаліні, йогу для вагітних, для початківців, до речі, для жінок  – фейс-йога  – це вправи для обличчя та розслаблення м’язів обличчя, шиї та грудної клітки, що впливають на молодість обличчя!

  

 

Будемо дуже раді бачити нових клієнтів та гостей, а також нових тренерів і професіоналів з аюрведи та східної медицини і культури. Запрошуємо до співпраці!