Home

Алла Гоцман: чому говорити про секс – на часі?

Секс – одна з головних складових людської природи. Це потреба в енергетичному обміні, розмноженні, задоволенні. Тему сексу багато хто сприймає, як щось табуйоване та заборонене. Саме поняття «сексолог» з'явилося відносно недавно, однак у Європі пари вже давно вдаються до послуг професіонала, тоді як більшість українців намагаються вирішити свою проблему без сторонньої допомоги. Чому говорити про секс на часі навіть під час повномасштабної війни і чим шкодить заборона самому собі жити повноцінним життям — про це і не тільки читайте в інтерв'ю з Аллою. Алла Гоцман – психолог арт-терапевт, сексологиня, авторка курсу «Уроки сексуальності».
 

Алла, ваш курс «Уроки Сексуальності» спричинив фурор. Чи плануєте повторювати?

Так, звичайно (посміхається). У вересні я планую провести курс «Уроки сексуальності 2.0» з оновленою програмою. Завдяки учасницям проєкту та їхнім відгукам я зрозуміла, які питання є більш нагальними, що хвилює жінок сьогодні, під час повномасштабної війни саме в темі сексу. Тому новий потік курсу буде про ще глибше занурення в тему сексуальності.

 

Розкажіть детальніше про курс. Що включає в себе програма? Чого очікувати?

Червоною ниткою на курсі йдуть три етапи становлення жінки: дівчинка, дівчина та жінка. Так, навіть, у темі сексуальності потрібно повернутися у дитинство. Ми народжуємося з певним сексуальним потенціалом і його становлення формується в рамках індивідуального життєвого досвіду. Наприклад, фізіологічний образ нашого бажаного партнера, від погляду якого у вас уже затремтять ноги, формується до 6 років. У підлітковому віці ми додаємо його психологічний портрет; але зазвичай це риси героїв книг чи фільмів. Потім додаємо статус і все – об’єкт розпалення вашої сексуальної енергії готовий! У період становлення дівчини ми отримуємо переважно одні негативні настанови та «страшилки» про секс, його жахливі наслідки, що надалі служитиме «гальмами» в отриманні задоволення від сексу. Звичайно ж, потім доросла жінка імплементує все це у своє сексуальне життя із певним образом власного тіла, із незручними словами та «заборонами» на отримання задоволення. Чого очікувати від курсу? Повернення туди, куди б не хотілося більше повертатися; діставання «скелетів» із шафки і надзвичайна робота над собою.

 

З професійної точки зору, скажіть, що заважає жінкам проявлятися? Проявити свою жіночність, сексуальність та енергію?

Психологічний компонент сексуальності – це те місце, де потрібно шукати «блоки» саме у жіночій сексуальності. В емоціях жінки, її почутті прив’язаності, у страху мати еротичні фантазії та вміння заявити про них партнеру. Найголовніша проблема – визнати, що вона гідна отримати задоволення, а не лише надавати, дарувати, обдаровувати чоловіка. Турбуючись про почуття партнера, а не свої, жінка сублімує сексуальну енергію у щось «корисніше», до прикладу: прибирання, шопінг, турботу про дітей. Ще однією причиною є страх. Страх, що про мене подумає чоловік/ партнер, страх втратити образ «хорошої дівчинки».

   

А якщо цього не робити, як не проявленість впливає на жінку в цілому?

Жінка народжується із дикою енергією, із відчуттям себе та розумінням своїх бажань. Але рік за роком суспільна думка та різні види «заборонних програм» відривають шматки нашої Самості і ліплять із нас когось іншого, зручного та невідмовного. Чи зможете ви прожити своє життя, написане не вами, а для вас? Утворюється повний дисбаланс, сліпота, нерозуміння, як так, що наші внутрішні бажання не сумісні з нашими зовнішніми діями. Багато хто із нас таки навчився жити «абияк, аби не гірше». Але це сумно.

 

Алла, ви сексолог, який допомагає жінкам відчути себе сексуальною, яскравою та розкутою. Чи змінилися запити від клієнтів за останній рік? Чого хочу жінки?

Мені подобається, як міняються мої клієнти після занять (посміхається). Частіше запит «Хочу бути сексуальною» спрямований на отримання уваги чоловіків, тобто бажання подобатися чоловікам. Але ж насправді, сексуальність – це початок любові до себе, отримання задоволення від того, як ти живеш, що ти робиш, як ти це робиш!

Це про вибір Себе! І коли ви помічаєте, як ви дратуєте інших, чуєте їхні заздрісні коментарі – ви на правильному шляху (посміхається). Сексуальність вона така, під забороною, під утиском і що найпечальніше, все ж тими жінками.

 

А чоловіки?

Чоловіки бажають допомогти своїм жінкам розкрити себе. І часто є ініціаторами, щоб дружини відвідали такий курс, як мій. Чоловіки розуміють, що щаслива жінка – це їхня найбільша гордість!
 

Багатьом жінкам в суспільстві нав’язують думку, що якщо жінка не отримує оргазм — це з нею щось не так. Чи можете ви спростувати або навпаки?

Колись я почула слова психолога: «Кожен сам відповідальний за свій оргазм». І тоді я їх не зрозуміла. Зараз цілком підтримую. Якщо жінка здатна отримала оргазм шляхом мастурбації (а це до речі також оргазм, а не якесь шарлатанство із собою); це - оргазм.

Потрібно вивчати своє тіло, вивчати свої ерогенні зони. Потрібно показувати партнеру, що тобі подобається. Вчені додали клітор до Атласу Анатомії лише у 20 столітті; а жінки хочуть, щоб чоловік самотужки це зробив на пару секунд (посміхається). Головний секрет отримання оргазму – це відкриття себе партнеру, озвучення своїх бажань та експерименти.

 

А в яких випадках варто звернутися до сексолога?

До відповідного спеціаліста потрібно звертатися, якщо ви відчуваєте дискомфорт, ніяковієте при озвученні своїх бажань. Коли ви помічаєте зниження лібідо, не бажання займатися сексом. Секс – це клей для пари. Ви не уявляєте, як приємно дивитися на пар у громадських місцях, які готові роздягнути один одного при всіх (посміхається). Це там, де секс в апетит. Отож, якщо ви «втратили апетит» чи вважаєте, що уже б перейшли від картоплі до устриць, але не знаєте, як розказати партнеру про таку різку зміну вподобань – вам до сексолога!

 

Алла, ви не тільки психолог-сексолог, а й психолог арт-терапевт. Розкажіть, що включає в собі арт-терапія? Кому підходить?

В сексології, я звичайно використовую арт-терапевтичні методики. Вони екологічні, вони витягують із підсвідомості маленькі секретики. Один із прийомів полюбити своє тіло – це звичайно фото-терапія. Клієнти дуже полюбляють працювати із метафоричними асоціативними картинками, адже бачать вони набагато більше, ніж те, що зображено на малюнку. А також використання медитативних практик. Наш мозок має здатність уявляти себе у різних ситуаціях через активність нейронів і зав’язків між  ними. Ми зможемо створити нову історію вашого життя!