Home

Схуднення через оздоровлення

Чому важливо тримати себе у формі? З чого почати вести здоровий спосіб життя? Де шукати мотивацію та на кого варто рівнятись? В інтерв'ю для журналу GOSSIP magazine Шкляр Анастасія. Анастасія – тренер, нутриціолог та спеціаліст зі здорового харчування. Індивідуальні тренування, здорова тарілка та впевненість – це все приходить у життя людини після роботи зі спеціалістом.

  

Сьогодні головний тренд людства - бути здоровими! Це і спорт, і харчування, і метальне здоров’я. Ви – фітнес-тренер та нутриціолог. Чи все життя ви дотримувалися здорового харчування та спорт був невід’ємною частина буденності?

Ще з раннього дитинства я займалася бальними танцями і вважаю, що це дало неабиякий поштовх до дисципліни та звички займатися фізичною активністю. Професійне життя теж було пов’язане зі спортом, а точніше – з танцями, адже більше 10 років я працювала танцівницею в балеті із зірками українського шоу-бізнесу. Тож фізична активність та спорт був і є зі мною завжди. А щодо здорового харчування – то тут не так все «гармонійно». Коли я танцювала та виходила на сцену, постійно думала про свою зовнішність, як я виглядаю через екран, як мене бачить глядач. Тому тема дієт, схуднення, голодування – була проведена червоною ниткою протягом мого життя. Вже зараз я розумію, що недотримування режиму, переїзди, перекуси і переїдання мені не допомагали виглядати так, як я хотіла. Про харчування я задумалась, коли завагітніла. Адже зрозуміла, що все, що потрапляє в мій організм, безпосередньо потрапляє до малюка. Той період став відліком на моєму шляху до здорового харчування та «нового» життя.

 

В мережі є купа інформації щодо здорового харчування, але як в цьому розібратися не спеціалісту – загадка.

Я зіштовхнулася з такою ж проблемою. Під час першої вагітності я почала шукати інформацію про здорове, збалансоване харчування, мені хотілося отримати якусь «інструкцію», де буде чітко сказано, чим можна харчуватися, що краще обмежити, що на що замінити. Спеціалістів було багато, думок купа і як все це пов’язати – я не розуміла. Під час пошуків та експериментів зі здоровим харчуванням я себе завела в глибоку анемію, адже обмеження були і в об’ємах, і в продуктах. Таким чином в організмі були дефіцити. Коли лікарі запитували мене: «А як ти харчуєшся?» Я відповідала, що слідкую за тим, що споживаю. Тоді я думала, що гарно харчуюсь, але оглядаючись назад, розумію, що це питання досить не об’єктивне. Тому, коли сьогодні я працюю з клієнтами, вони ведуть харчовий щоденник протягом декількох днів, відправляють мені все, що їдять, тільки тоді я бачу реальну картинку. Адже є клієнти, які кажуть, що нічого «поганого» не їдять, але схуднути не можуть. І коли ми бачимо записи з харчового щоденника, одразу видно нюанси. Вже давно я навчилася свідомо відноситися до їжі і вчу цьому своїх клієнтів!

   

А коли ви зрозуміли, що хочете пов’язати своє життя з фітнесом? Тренувати людей та робити їх здоровішими та красивішими?

Пошуки спеціалістів, постійне «розпакування» нової інформації привели мене до рішення йти навчатися на нутриціолога, аби самостійно розібратися в усіх тонкощах здорового харчування. Наразі є дуже багато запитів від клієнтів, які хочуть скласти свій раціон на схуднення збалансовано. В інтернеті багато чого написано, однак люди вже не вірять у звичайні дієти в їх класичному розумінні – до прикладу, в суто гречку з кефіром. На щастя, суспільство стає більш усвідомленим. Однак часто ти не розумієш, як відомі речі застосувати в себе на кухні. Тема харчування для мене стала дуже цікавою, я відкрила багато нового. Тому вирішила не зупинятися і для якісної роботи з клієнтами пройти навчання та стати професійним тренером тренажерного залу та отримала диплом європейського взірця. Я отримала важливі знання і розумію, як складати тренувальний процес для різних категорій клієнтів: вік, захворювання, рівень фізичної підготовки. Адже фізична активність потрібна всім і не повинна приводити до травм та тяжкого виснаження. Тому я працюю виключно з харчування, і з фізичною активністю. Адже це взаємопов’язано! Здоровий спосіб життя-— це комплекс, який складений з регулярних тренувань і збалансованого харчування. Тобто спорт без харчування не буде давати результатів, як і харчування — без спорту.

 

Цікаво. А чи можна харчуватися правильно, при цьому не обмежуючи себе?

Власне, так і треба (посміхається). Тому що суворе самообмеження може призвести до порушення харчової поведінки. До того ж обмеження буде впливати на ваш настрій. Треба подружитися з власним відчуттям голоду. Враховувати потреби втоми, голоду і нудьги і не компенсувати це все їжею.

 

Анастасія, а як зрозуміти, що пора звернутися до нутриціолога?

Причина звернутися до фахівця – загальне самопочуття людини. Зміна ваги, сонливість і слабкість, здуття живота, закрепи, зміна настрою, поганий сон – це все говорить, що організму потрібна допомога і привід звернутися за консультацією. Я особисто рекомендую кожний рік проходити чек-ап організму, щоб контролювати стан. І позитивно ставлюся до спільної роботи з лікарями над вирішенням питань в здоров’ї.

  

Розкажіть про детокс та ваш досвід. Це тренд чи важлива складова будь-якого схуднення?

Ні, але як досвід – дуже цікавий та ефективний. Детокс отримав негативний присмак, коли був у тренді. Чомусь тоді всі перейшли на соки, фреш та всі масово чистили організм. У мене був досвід пройти детокс вперше під час карантину, де цілий місяць ми знаходились на дуже правильному харчуванні, виходячи з якого, поступово повертали звичні продукти. Найскладніше – це відмовитися від звичний продуктів (посміхається). Щоб детокс відбувся, потрібно в раціон додати багато корисних продуктів і на певний час прибрати продукти, які можуть ускладнювати роботу органів, викликати запалення в кишечнику і дати час відновити їх функцію. І хочу зазначити, що в процесі детоксикації  відбувається приємний бонус – схуднення, через оздоровлення.

  

Анастасія, а як ви допомагаєте собі зберігати роками мотивацію?

Є багато відомих варіантів мотивації: одягти улюблену сукню або джинси, зробити гарні фото на пляжі і т.д. Але така мотивація дуже поверхнева і не має міцності. Моя мотивація глибока, ніби стержень, який допомагає слідувати дисципліні, підтримувати в ситуаціях, які ідуть не за планом і змінювати «звичний сценарій» життя. Дивлячись, як старше покоління нашої країни витрачає практично всі свої зароблені  кошти на ліки, будучи залежними від них  і страждає від багатьох хвороб, які отримали «за життя», я сказала собі «Я так не хочу!». Я хочу бути активною, енергійною і витрачати кошти  на саморозвиток та мандрівки, як можна довше. В цьому і є моя головна мотивація!