Home

Svitlana Chukhil: занурення в аватар

Стрес — невід'ємна складова життя кожного українця. Проте, його вплив на наше здоров'я далеко не завжди очевидний. Ми поговорили з Dr. med. Svitlana Chukhil про наслідки для нашого організму, які спричиняє хронічний стрес — від неврологічних змін до впливу на імунну систему — та як допомогти собі сьогодні. Світлана доцент, лікар-ортопед, реабілітолог, автор унікальних методик опрацювання психосоматики і медитації «Занурення в Аватар», автор книги «Rescue Avatar», автор-публіцист, духовний провідник, волонтер, що допомагає сотням людей по всьому світу побороти стрес та його наслідки!

  

Сьогодні кожна українка, в умовах воєнного часу, стикається зі стресом та тривожністю. Деякі обирають антидепресанти, деякі намагаються справлятися самостійно. До чого це може призвести?

Коли ми відчуваємо стрес, наш організм негайно реагує, щоб захистити нас. Він мобілізує енергію, частішають серцеві скорочення, підвищує артеріальний тиск і рівень цукру в крові, готуючи нас швидко діяти у відповідь на загрозу. Так фізіологічно працює інстинкт самозбереження. Однак, якщо стрес триває довго, це завдає значної шкоди. Постійне напруження часто призводить до набору ваги, проблем із серцем, діабету, високого артеріального тиску, а також збільшує ризик серцевих нападів та інсультів. Крім того, тривалий стрес послаблює імунну систему, роблячи нас більш вразливими до інфекцій та хвороб. Стрес може кардинально змінити гормональний фон нашого організму, впливаючи на нервово-м’язові функції та кровообіг мозку. Часто це призводить до депресії та постійного відчуття тривожності і, як наслідок, то стає першопричиною психосоматики багатьох захворювань. Особливо актуальною стає проблема посттравматичних стресових розладів (ПТСР) у наш час. Якщо ви помічаєте у себе погіршення пам'яті, часті головні болі або проблеми зі сном, не зволікайте!

 

Випадіння волосся, проблеми з метаболізмом, набір та втрата ваги, погіршене самопочуття - це те, що провокує стрес, якщо з цим нічого не робити. З чого потрібно починати «боротьбу» зі стресом?

В першу чергу людина має зрозуміти, що у неї є стрес. В умовах стресу наш мозок починає працювати по-іншому: починається вироблення токсичного гормону кортизолу, який буквально затуманює мислення. Що це означає? У нормальному стані активно працює префронтальна зона кори головного мозку, що відповідає за складання планів, схем, планування майбутнього, прийняття будь-яких рішень, навчання на своєму досвіді, самоконтроль, організованість, стійкість уваги, контроль вираження емоцій. Дуже відповідальна робота, чи не так? Я працюю через правду: признаю і приймаю, тобто через легалізацію правди. Що таке сповідь? Сповідь – це визнання. Чому багатьом людям стає легше після сповіді? Тому що вони визнають та приймають. Те саме відбувається після мого методу легалізації правди. Коли до мене звертаються, я, звісно, ​​збираю анамнез. І вже тоді зрозуміло, де у людини блоки, де проблеми та як працювати зі стресом. А що таке стрес? Це коли людина щодня відчуває страх. Припустимо, дитина йде до школи, і вона боїться вчителя математики, адже одного разу він був з нею суворим. Що робить наш організм у цей момент, коли він чогось боїться? У нас працює інстинкт самозбереження. Серце б’ється частіше, група м'язів фазується, у нас підвищується адреналін. І виходить, коли дитина йде на урок математики – відчуває страх, внаслідок – має стрес. А в повсякденному житті ми відчуваємо страх=стрес щодня. Важливо зупиняти неспокійний розум, і коли йде якась негативна думка, якийсь негативний сценарій говорити собі «зараз я вас міняю». Але робити це варто у зв’язці зі спеціалістом та звернутися за допомогою!

  

Ви є авторкою унікальної методики «Занурення в Аватар», яка допомагає жінкам по всьому світу відчути усі барви життя без стресу. Розкажіть детальніше про вашу методику.

Це справді унікально! Але один раз варто спробувати, ніж сотні разів прочитати. Я називаю це медитацією! Тут включається і аутогенне тренування, і старі буддійські техніки, дао техніки, когнітивна терапія, але й включаю цілий комплекс вправ та розмов. Коли ми, в гонитві за чимось матеріальним та і не тільки, забуваємо про себе, ігноруємо сигнали організму, не розуміємо, що наступить завтра і ваше тіло прийде в непридатність, потрібно підключати роботу з психосоматикою. Мої методи, які я випробувала на собі та на сотнях інших людей – працюють. Наведу приклад. Коли я побачила у моєї молодшої дочки, на тлі стресу, через переїзди, зміну шкіл, що у неї були руки в кулаках. Тобто вона щоразу як щось говорить, збирає руки в кулаки, і я розуміла, що мені потрібно якнайшвидше зрозуміти і допомогти своїй дитині. Я почала практикувати з нею спочатку методи аутогенного тренування, потім методи концентрації. Ми «знищили» за допомогою медитації негативні програми, а завантажили позитивне мислення. Я наголошую, що будучи на цьому рівні, я занурюю людей в альфа, бета і тета- гіпнотичний рівень, це цілий комплекс дій, розмов та занурення у певний стан. І потім уже, коли я бачу, що дитина розтискає кулаки, а це означає, що розслабилися ці м'язи, зняті блоки, значить все йде вірно. І лише після цього я починаю завантаження нових програм.

 

Світлано, ви працюєте з кожним індивідуально? Як відбувається процес роботи з вами?

Для того, щоб стерти негативні програми, потрібно хоча б мінімум 3-5 сеансів. Якщо так коротко описати, то з останніх двох жінок, які звернулися, дві були з проблемами в шийному відділі, головні болі близько трьох місяців, а руки – білі-білі, тобто присутня хвороба Рейно. І ось у моменті, коли я опрацьовувала, я ставила питання, що було в дитинстві, що відбувалося в той чи інший період. Одна із клієнток розповіла, що в дитинстві у неї були часті ангіни, хронічний тонзиліт. Тобто це говорить про те, що з дитинства їй забороняли говорити. «Помовч!» «Це тебе не стосується!». Що нам з цим варто робити? Повторювати: я визнаю та приймаю, що в моєму дитинстві мені закривали рота. І тут жінки починають плакати, бо що відбувається в цей момент? Вони розуміють, що це було. Тому що наша підсвідомість влаштована так, що вона блокує ці спогади, а вони є і вони керують нами. І зараз, чому у цих жінок трапилася ця проблема? Тому що їм потрібно розмовляти новою мовою в іншій країні. А як вони можуть розмовляти новою мовою, якщо у них програма стоїть «помовчи»? І в них відбувається дисонанс, йде стрес, йде спазм. Це так працюють наші тіла на фізичному та енергетичних (духовних рівнях).  Коли я вмикаю свої медитації – відбувається сепарація голови, негативних програм  від тіла. Зупинка всіх думок.

  

Світлано, а взагалі можна прожити без стресу?

Це життя, яке йде, а не стоїть на паузі. Кожного дня відбуваються ті чи інші дії, а деякі з них – приводять до мінімального стресу. Без нього прожити неможливо. Ми лиш можемо інакше реагувати на будь-яку життєву ситуацію, приймати рішення по-іншому, не застосовуючи свої темні сторони. Що б не викликало у вас стрес, не залишайтесь з цією проблемою віч-на-віч. Поділіться з близькою людиною, колегою тим, що тебе турбує. Коли ти артикулюєш свій стан, є шанси, що окрім підтримки, ти зможеш отримати й інсайт!