Home

КОУЧ В ЕВОЛЮЦІЇ МИСЛЕННЯ

Коуч - професія, що набирає обертів в нашій країні. З якими проблемами працюють ці спеціалісти? Кому вони можуть допомогти та як взагалі працює коучинг? Ми поговорили з Катериною Копан – професійним коучем в еволюції мислення, членом міжнародної федерації коучингу ICF.

 

instagram.com/kateryna_kopan


Катерино, ви – коуч в еволюції мислення. Що це означає?

Еволюція мислення – це перехід від старого мислення до нового. Мислення – це наші упередження, виховання, цінності та принципи, за якими ми живемо. Це шаблони, які формуються з дитинства, особистого досвіду і часто вони нас обмежують. Як коуч, я допомагаю знайти ці обмеження та розширити свідомість. Це і призводить людей до якісних змін у житті. Коуч працює зі здоровою частиною особисті, за рахунок якої ми нарощуємо внутрішню опору. Моя задача «підсвітити» де клієнт зараз, як мислить, які механізми поведінки в нього, що призвели до сьогоднішніх результатів. Це точка А. Далі, якщо клієнт хоче з цим щось робити, вийти на зміни та нові результати, ми у партнерстві будуємо «міст» для переходу у бажану точку Б.  Це і є новим мисленням, яке призведе до нових результатів.


А як нам заважають упередження? Як зрозуміти, що ми проживаємо життя не своє, а побудоване на стереотипах та чужих думках?

Наш мозок влаштований наступним чином (уявіть трикутник зверху вниз): мислення (хто я?) - відчуття, емоції, стан (сприйняття ситуації негативне/позитивне) - поведінка (патерни, механізми поведінки, наші реакції на  відповідь у ситуації) - результати (задоволена/незадоволена потреба). Зміни на рівні поведінки (дії) не приносять нових результатів. Як тільки ми починаємо змінювати мислення -  змінюються результати. Упередження на рівні мислення формуються і міцно утримуються. Частіше зустрічається те, що люди проживають не своє життя: працюють на ціль роботодавця, вважають, що зарплата кожен місяць - це стабільність, порівнюють себе з іншими, досягають одну ціль за іншою і тд. Але щоби що?! Це найголовніше питання у житті! І воно в когось із середини «проривається», а хтось вже відчуває або розуміє, що хоче інакше проживати своє життя. Найгірші випадки – коли життя підкидує страшні ситуації (аварії, травми, жорстокі потрясіння і тп.), після чого людина починає замислюватися над тим як вона жила і чи справді її це влаштовує.

 

Катерино, а що вас привело в коучинг? Від жінки, яка має успіхи в IT сфері до коуча?

Колись я вважала, що треба бути ефективною. Я хотіла бути ефективною, щоб мати змогу зробити більше задач. І виходить це замкнуте коло працювати краще, щоб зробити більше, призводило мене до вигорання. В останній компанії, де працювала, я знову довела себе до стадії вигорання. Так, я багато працювала і добре заробляла, але часу на себе, на відносини з хлопцем, не знаходила, бо робота була в пріоритеті. Тоді я ще не усвідомлювала, що я намагалась закрити потребу своєї цінності, значимості. Після початку повномасштабної війни все сильніше відчувалось, моя «операційна» пам’ять вже виходила з ладу: я відчула, що так як було – більше не хочу. Місяць відпочинку за свій рахунок, вихід з компанії ще через місяць, півроку я просто закривала справи, які відкладала декілька років: по ремонту у квартирі, по здоров’ю, по стосункам і тп. Я планувала прокачати скіли або як Операційного директора, або як HRD, що було дотичне до останньої моєї позиції у компанії. Але обрала коучинг.


Розкажіть, а чому ефективніше для людини працювати саме з коучем? Коучинг вже є звичним явищем серед великого бізнесу, ТОП-менеджементу і сьогодні він набирає обертів серед підприємців, відомих інфлюєнсерів (Лера Бородіна, Таня Стороженко та інші) і людей, які починають щось нове або хочуть зміни у житті. Через виклики, які сформувалися в наш час, наприклад, як жити у стані невизначеності, як розвиватися самому та розвивати свою справу, коли розпланувати можна лише на місяць вперед, при цьому ці плани всередині можуть змінитися кілька разів. У наш час ми бачимо кожен день як зовнішній світ нестабільний, і виникає необхідність навчитися знаходити опору в собі. Коучинг дає можливість змінити життя швидко і ефективно, не провалюючись у травми дитинства і не працюючи над цим роками. Зміни відбуваються на рівні мислення вже після двох-трьох сесій, все залежить від рівня усвідомленості людини на момент початку роботи. Кожен наступний запит опрацьовується клієнтом ще швидше, бо клієнт вчиться оцінювати себе та ситуацію на рівні мислення.

 

Зазвичай клієнти приходять до вас один раз чи працюють із вами довго (місяці, роки)? Чи можна за одну сесію вийти на досягнення своєї цілі?

Частіше працюю довгостроково, клієнти беруть пакет сесій. Після установчої сесії я створюю карту цілей та результатів, де вношу запити, проблеми, бажанні цілі клієнта і розписую які результати ми повинні отримати на рівні мислення. Як правило, цілей декілька, хоча клієнти описують це як щось одне, як наприклад, «хочу більше заробляти» (посміхається). За цим завжди стоїть якась потреба. Тому і робота йде довгострокова, бо спочатку «скануємо» де клієнт зараз знаходиться, а потім з’ясовуємо куди він хоче прийти. Незалежно скільки цілей клієнт собі намітив на роботу у партнерстві з коучем, після перших сесій він вже починає змінюватись і від того змінюються його результати. Одна «магічна сесія» існує лише вже для клієнтів з досвідом у коучингу. В мене є клієнтка, вона коуч і вона приходить з точковими запитами, знаходить відповіді/обмеження і одразу все реалізує у житті, отримуючи бажаний результат. Найголовніше, коучинг дає «лопату», яка допомагає копати, а коуч допоможе  освоїти управління цією «лопатою». Адже поки ви самі не керуєте своїм життям, їм вже хтось керує інший!