Home

Олена Блощинська «Кар’єрний консультант – це нове поняття в Україні!»

Можна змінити професію, коли тобі 30, або 40, або навіть 50. Можна звільнитися та відкрити в собі несподіваний талант до чогось протилежного. Добре, якщо це виходить інтуїтивно. А якщо ні? У наш час вибір життєвого шляху може стати справжнім випробуванням. Як людині знайти себе? Як зрозуміти, яка професія підходить йому? Як зробити так, щоб робота приносила не лише дохід, а й задоволення? Про це розповість Олена Блощинська – консультант з працюючих резюме і LinkedIn, бізнес-аналітик в IT сфері, реалізована жінка та досягаторка поставлених цілей!


@busetko

linkedin.com/in/olena-bloshchynska

  

Олено, розкажіть, а з чого розпочався ваш шлях кар’єрного консультанта в Україні? 

У мене це сталося інтуїтивно, я просто йшла за покликом серця (посміхається). Взагалі я мала досвід роботи в університеті, захистила дисертацію та стала кандидатом технічних наук. Але з часом захотіла змінити сферу діяльності, тому пішла вчитися і почала нову кар’єру в IT. Наразі я працюю бізнес-аналітиком в міжнародній IT компанії. У вільний від основної роботи час я надаю консультативні послуги щодо питань з побудови кар’єри, працевлаштування, самопрезентації. Обидва види діяльності мене дуже надихають. Коли я перейшла в IT, зрозуміла, що більшість людей не розуміють, що таке IT, адже мають упередження. Коли я поринула у цей всесвіт, то побачила, що тут є купа різних спеціальностей, є більш технічні, є креативні спеціальності, є ті, що вимагають вміння спілкування та комунікації з іншими людьми. Тут абсолютно кожен зможе знайти застосування власним навичкам. Я почала допомагати знайомим в таких питаннях: як обрати спеціальність, що потрібно аби перейти в IT і тд. В кінці 2022 року я вже проводила безкоштовні лекції та консультувала усіх бажаючих, а пізніше вирішила, що хочу сертифікуватися та перетворити це в повноцінну діяльність, розширити спектр своїх компетенцій. В 2023 році я отримала сертифікат з відзнакою та почала консультувати людей. Я зрозуміла, що можу допомагати людям, які в пошуку роботи, в тому числі за кордоном! Кар’єрний консультант – це достатньо нове поняття для України, але вже сьогодні видно, який попит та пропозицію ми створюємо на ринку.


Олено, ви спеціаліст, який допомагає іншим знайти «себе нового». А що б ви порекомендували зробити в першу чергу, коли людина наважилася шукати роботу?

Насамперед оцініть свій поточний досвід, навички та інтереси. Подумайте, у чому ви профі, і що вам подобається робити. Потім вивчіть стан ринку праці, вимоги до роботи в галузі, що вас цікавить, можливості навчання. Сформулюйте конкретні цілі, визначте, які кроки потрібно зробити для їх досягнення. Потім оновіть резюме, опишіть свій професійний досвід, освіту, наголосіть на своїх навичках та досягненнях. Важливо, щоб ваше резюме було чітким та лаконічним. Намагайтеся не перевантажувати його інформацією, а сконцентруватися на якостях, які будуть цікаві роботодавцю. На співбесіді покажіть свої досягнення, підготуйте приклади ситуацій де ви досягли позитивних результатів. Потренуйтеся відповідати на стандартні питання, щоб говорити впевнено та чітко. Посміхайтеся, ставте питання, щоб справити на роботодавця хороше враження. Зміна кар'єрного шляху потребує часу та зусиль. Будьте готові до того, що результат з'явиться не одразу, тому заздалегідь створіть фінансову подушку безпеки та попіклуйтесь про допомогу професіонала.

 

Олено, а хто до вас частіше звертається за порадами: новачки чи профі? 

Основний запит йде від висококваліфікованих фахівців, які зараз переживають період бурхливої ​​трансформації та намагаються вбудуватись у нові реалії ринку. Звертаються люди, які втратили своє робоче місце та не розуміють, чому не можуть працевлаштуватися, хоча у них класний скіл-сет, набір навичок, але щось йде не так. Звертаються зовсім новачки, а ще – жінки після декретних відпусток. 


Чого найбільше бояться люди, коли починають шукати роботу? Це страх відмови, співбесіди?

Фактично у більшості людей виникає страх перед співбесідою. Адже більшість сприймає це як надважливу життєву подію, від якої залежить подальше життя (посміхається). Ви маєте розуміти, що співбесіда – це просто формат підтвердження того, що написано у вашому резюме з тим, чим ви володієте насправді. Адже, якщо вас запросили на співбесіду – це вже підтвердження того, що за резюме ви підходите. Залишилось питання чи дійсно це ви! 


Чи допомагаєте ви під час консультації створювати або редагувати резюме? Як взагалі проходить робота з вами?

Спочатку я проводжу інтерв'ю з клієнтом, роблю аналіз резюме, аналізую навички та досвід. Потім допомагаю клієнту визначити його кар'єрні цілі та мету. Наприклад, здобути нову посаду, збільшити дохід, освоїти нові навички. Цілі завжди індивідуальні та залежать від бажань та амбіцій людини, хтось хоче змінити вид діяльності, а хтось зробити кар'єру на своїй нинішній роботі. Разом із клієнтом ми розробляємо план досягнення його кар'єрних цілей, визначаємо основні кроки, які йому потрібно зробити. Встановлюємо конкретні терміни та визначаємо ресурси, які знадобляться задля досягнення мети. Я допомагаю клієнту правильно скласти резюме, готую до співбесіди, нагадую, як відповідати на складні питання, даю рекомендації щодо соцмереж, до прикладу – як вести Linkedin!

 

Сьогодні все більшої популярності набуває соцмережа LinkedIn, але багато хто її недооцінює. Чи правда, що це справжнє резюме у вільному доступі? 

Коли ми створюємо резюме – варто обмежитися однією сторінкою для початківця і двома – для профі. В Linkedin – є де розгулятися (посміхається). LinkedIn – це 9D формат вашого резюме; платформа, яка не має обмежень, зі зручною та лаконічною навігацією, куди ви можете вписувати різноманітні пройдені курси, участь в благодійних організаціях, свої проєкти, надавати посилання на публікації, відео матеріали. Тобто це соцмережа, де більше точок доступу з вами, як з кандидатом або з партнером. І це не тільки платформа для тих, хто шукає роботу, а й для людей, які надають послуги або шукають когось у найм. 


А є якісь лайфхаки для ведення цієї соцмережі? Що потрібно знати, а чого не допускати?

Якщо ми заходимо в Instagram, TikTok заради розважального контенту, то Linkedin – це мережа, де потрібно розповідати про своє покликання, надихати інших, тут ми хочемо або встановити контакти, знайти партнерів, отримати нові кар’єрні можливості або корисну інформацію. Щодо порад: сам LinkedIn закликає до постигну, але постингу якісних та корисних матеріалів, які можуть надихати інших та давати знання. Своїм клієнтам я рекомендую будувати стратегію, але усім варто «заходити» з допису-знайомства. Розповісти, чому ви обрали саме такий кар’єрний шлях, в чому, власне, ваше покликання. В Америці люблять писати це у вигляді сторітелінгу, де починають від самого дитинства і закінчують сьогоднішнім днем. Також раджу писати дописи на тему: моє найбільше досягнення, челендж чи факап. Якщо ваш профіль будуть розглядати потенційні роботодавці, одразу знайдуть відповіді на ці базові питання рекрутерів. Додавати фото, слайди презентації – все це плюс, який на фоні інших кандидатів, які взагалі нічого не постять, буде виділяти вас. Але є гарні новини – не потрібно постити постійно, а варто використовувати ситуативи, до прикладу, закінчивши курс або відвідавши класну виставку!