Home

Фатєєва Валерія: 80% запитів – це проблеми зі стосунками!

Фатєєва Валерія – сімейний психолог, що робить стосунки гармонійними, а життя – щасливішим. Валерія розповіла, як війна вплинула на шлюб та довготривалі стосунки українців, чому існує криза в парі та як сімейна терапія позитивно дається в знаки!

 

Валерія, ви сімейний психолог, робота якого полягає в тому, аби зберегти стосунки, шлюб та гармонію в парі. Чому ви обрали сімейну психологію? До вас приходять лише з цим запитом?

Сімейна психологія завжди приваблювала мене тим, що стосунки в парі є основою для благополуччя всіх членів родини. Я обрала цей напрямок, щоб допомагати парам не лише зберегти стосунки, але й розвивати їх, створюючи глибший зв’язок. У своїй роботі я використовую емоційно сфокусовану терапію (ЕФТ), яка допомагає парам краще розуміти емоційні потреби одне одного, зміцнювати емоційний зв’язок та створювати безпечну основу для вирішення конфліктів. ЕФТ дозволяє глибше зануритися у внутрішні переживання кожного партнера і знайти спосіб взаємодіяти на рівні, який підтримує довіру та близькість. Переважно пари звертаються з проблемами в стосунках, але також є запити на розвиток навичок спілкування, подолання старих травм або просто на зміцнення зв'язків у парі. Окремо я працюю з індивідуальними запитами, такими як вигорання, особистісна криза чи розрив стосунків.


Скажіть, це правда, що сьогодні, в період повномасштабного вторгнення, пари «легше» відносяться до розлучень, розриву стосунків?

Ситуація з війною додала багато стресу та невизначеності, що дійсно може спонукати людей швидше приймати рішення про розрив. Однак, я також бачу багато прикладів, коли війна навпаки зміцнює стосунки, оскільки пари починають цінувати одне одного більше. Тут важливо розуміти, що стосунки завжди потребують уваги і турботи, особливо у складні часи. І вони можуть руйнуватися, якщо цієї уваги приділено не достатньо.

 

Тобто боротися за сімʼю потрібно будь-якою ціною чи все ж ні?

Боротися за сім'ю потрібно, але не будь-якою ціною. Якщо є повага, любов і бажання працювати над стосунками з обох боків, тоді варто прикласти зусилля. Але якщо в парі присутнє насилля або серйозні порушення довіри, то іноді розрив є кращим рішенням. Я вважаю, що розлучатися потрібно лише в тому випадку, коли спроби налагодити стосунки, вирішити проблеми, усунути взаємні претензії, реанімувати почуття не мали успіху. Тут важливо опрацювати все це зі спеціалістом. Тому що ви повинні розуміти, що проблеми є у всіх, усі пари переживають кризові періоди, і якщо ви не навчитеся з ними працювати, то швидше за все зіткнетеся з тими ж проблемами і в наступних відносинах, внаслідок чого так і не збудуєте довгостроковий, щасливий союз. При розлуці ключовим моментом є опора на свої відчуття. Якщо ви розумієте, що більше не відчуваєте почуттів, що вам легше і краще без людини, то, звичайно, це важливий індикатор того, що вам не по дорозі.


Скажіть, а сімейна терапія - це як? Це кожен партнер працює окремо з психотерапевтом чи разом? Як ефективніше?

Сімейна терапія зазвичай передбачає роботу з обома партнерами разом. Це дає можливість спільно вивчити динаміку стосунків, побачити проблеми з обох боків та знайти спільні рішення. Однак, іноді може бути корисно провести індивідуальні сесії, щоб опрацювати особисті питання кожного партнера. Ефективність залежить від конкретної ситуації. Вміння говорити та чути вирішує 90% проблемних ситуацій у стосунках. У багатьох пар відсутній діалог взагалі, тобто вони говорять, але чують здебільшого лише себе. Важливо проговорити у стосунках усе, що непокоїть і не через претензії, а найголовніше - перевіряти, чи правильно вас почула друга половинка. Також важливо розуміти, що інша людина відрізняється від вас і мислить інакше, а ваші думки читати не вміє. Тому, якщо чогось хочеться, то треба про це сказати, а не чекати, що партнер здогадається, а потім ображатися, що він не здогадався. В цьому ефективно допомагає парна терапія!


Валерія, а до вас частіше звертаються жінки чи чоловіки?

Останнім  часом все більше чоловіків також самостійно шукають допомоги. Причому запис вони роблять як на особисту терапію так і на парну, що помітно тішить жінок (посміхається). Це свідчить про позитивні зміни у ставленні чоловіків до психотерапії.

 

А як ви пояснюєте для себе, чому сьогодні чоловіки більше не соромляться йти до психотерапевта?

Суспільство стає більш відкритим і свідомим щодо важливості психічного здоров'я. Чоловіки починають розуміти, що звернення за допомогою не є ознакою слабкості, а навпаки – проявом сили і турботи про себе та свої стосунки.

Скажіть, а чи правда, що в кожну сімʼю приходять кризи? Всі читали ці славнозвісні «кризи» на 3, 5, 7 рок стосунків.

Так, кризи в стосунках – це природна частина розвитку пари. Важливо розуміти, що кожен етап стосунків має свої виклики. Ці кризи можуть стати можливістю для зростання та зміцнення стосунків, якщо пара готова працювати над собою і своїм зв’язком. На жаль, рецепта щасливого сімейного життя немає. Але якщо пара вмітиме вести діалог, даватиме один одному простір, підтримуватиме один одного, поважатиме бажання та кордони, не боятиметься поділитися своїми страхами та переживаннями, то шансів вийти з кризи, зміцнивши стосунки – більше.


Валерія, а чому в парі, яка більше 10-15 років разом, зникають спільні теми для розмов? Які б ви дали рекомендації?

Спільні теми можуть зникати через будь-який проміжок часу, через рутину і звичку. Пари можуть перестати активно цікавитися життям одне одного. Моя рекомендація – створювати нові спільні інтереси, підтримувати спілкування на глибокому рівні і не боятися обговорювати як позитивні, так і негативні аспекти стосунків. Також, не забувати про себе і свій особистий розвиток. Це розвиватиме вас як людину та принесе позитивні зміни у ваші стосунки.


Валерія, якщо криза вже сталася у парі, скільки потрібно часу бути в терапії з психотерапевтом? Ви даєте зрозуміти парі, що все… далі продовжувати немає сенсу?

Тривалість терапії залежить від складності ситуації і готовності пари працювати над своїми проблемами. Це може бути кілька місяців або довше. Також я завжди повідомляю, якщо наші зустрічі перестають бути продуктивними, що ми можемо почати підтримуючу терапію – зустрічі 2 рази на місяць, або взагалі – завершити її. Більшість пар, які звертаються до мене, знаходять рішення і залишаються разом. Однак, іноді розлучення є найкращим виходом для обох сторін. Головне – щоб рішення було усвідомленим і на благо кожного партнера!


Яка тенденція очікує Україну найближчі роки? Що варто знати жінкам сьогодні, як варто себе поводити з чоловіками, які захищають нашу країну?

Найближчі роки можуть бути складними для багатьох пар через стрес і травму війни. Жінкам важливо проявляти розуміння, підтримку і терпіння до своїх чоловіків, які пройшли через важкі випробування. Важливо також пам'ятати про власне психічне здоров'я та шукати допомогу, коли це потрібно. Відкрита та чесна розмова про емоції та страхи може допомогти зменшити напругу у стосунках. Підтримка один одного, навіть у дрібницях, може зміцнити зв’язок у парі. Пам’ятайте, що війна змінює людей і стосунки і дайте сабі та партнеру час для пристосування до нових умов.