Home

Як Ukrainian Spirit by Yaryna Levytska формує українську ідентичність за кордоном?

Ярина Левицька, засновниця Ukrainian Spirit by Yaryna Levytska, просуває українську культуру за кордоном. Вона розповідала нам про свої виклики, досягнення та плани на майбутнє.

https://ukrsyl.org/

https://www.facebook.com/yaryna.levytska?mibextid=LQQJ4d

https://www.instagram.com/levytskayaryna?igsh=bHdzd3dsYnEzdHNy&utm_source=qr

https://linktr.ee/yarochka

  

Які виклики та досягнення в роботі надихають Вас найбільше?

Мене надихають виклики, які дозволяють розкрити глибину моєї роботи та підкреслити важливість України, особливо за кордоном. Це можливість донести наші традиції, звичаї та нагадати, що в нас триває війна. Моє досягнення – це допомога людям і внесок у перемогу. Я рухаюся крок за кроком, роблячи все можливе для нашої спільної мети. Хоча я маю спеціалізацію політолога, але ніколи не прагнула стати відомим політиком. Моє життя склалося природним чином так, що я завжди шукала щастя й безпеки, а визнання мені не було важливим. Мої досягнення минулих проєктів надихають мене ще більше присвячувати мою працю для перемоги у війні та коли настане мир, докладати всіх зусиль для відбудови України та добробуту українців.


Чи бувають моменти, коли Ви відчуваєте втому і бажання все кинути?

Ні! Багато друзів говорять, що я можу перегоріти, але я цього не відчуваю. Деколи я втомлююся і можливо раз на пів року трапляється, що хочу один день нічого не робити. У такі моменти я просто йду на пробіжку і проводжу час зі своїми найріднішими. Але вже до вечора моя енергія повертається, і я знову готова до дій. Я дуже активна у своєму житті та навіть коли здається, що потрібно відпочити, відповідальність перед людьми, які потребують моєї допомоги, завжди спонукає мене продовжувати.

 

Як Ви просуваєте українську культуру в США?

Просування української культури в США включає участь у різноманітних подіях, як запланованих, так і спонтанних. Наприклад, нас часто запрошують представляти Україну на різних фестивалях, таких як перуанський чи карибський, навіть якщо ці події не мають прямого стосунку до України. Одним із ключових заходів є щорічний фестиваль української культури Vatra в Орландо, який триває два дні та залучає учасників та організаторів з усієї Америки. Окрім цього, ми беремо участь у Fusion Festival, де представлено понад 150 країн і я виступаю там як амбасадор української культури Флориди. Також я активно поширюю українську культуру на релігійних заходах в церквах та в інших українських закладах. Крім цього я працюю над організацією різних заходів у партнерстві з Ukrainian Project, Chaikovsky Productions, Intellectual Leadership. Планую участь у десятому кінофестивалі Star Independent в Маямі, де цього року покажуть фільми «Буча», «Смак свободи», «Давай танцюй», «Чорний козак», «Я, Побєда і Берлін». Частина моєї роботи запланована попередньо, але багато чого відбувається спонтанно, і саме ця різноманітність мене захоплює.


Чи можемо сказати, що Ви є ментором у роботі з дітьми?

Так, я працюю ментором та волонтером в Orange County, зокрема у Blankner School і у 2022 році отримала статуетку як найкращий ментор цього регіону. Хоча зараз у мене менше дітей, ніж на початку, я продовжую надавати підтримку як у навчанні, так і в психологічному аспекті,  забираючи дітей з уроків для додаткових занять. Наприклад, був такий випадок: одна із моїх підопічних хотіла взяти участь у талант-шоу і не мала такої можливості. Щоб підтримати дівчинку та розвиток її таланту, я придбала для неї одноколісний велосипед, щоб вона могла виступити.

 

Які цінності Ви прагнете передати дітям?

Найважливіше, що я хочу передати дітям, — це знання про українські традиції та їхні корені. Попри те, що ми живемо в Америці, важливо зберігати українську культуру та повагу до батьків. Війна навчила нас підтримувати одне одного і я намагаюся навчити дітей допомагати іншим, простягати руку тим, хто перебуває у складнішій ситуації. Ці цінності доброти та підтримки роблять дитину лідером і гарним прикладом для інших.


Яким Ви бачите майбутнє своєї діяльності у своїй організації?

Майбутнє діяльності моєї організації я бачу у виході на міжнародний рівень, просуваючи українські традиції через організацію більшої кількості подій. Важливою є підтримка не лише українців та діаспори, але й американців та інших етнічних груп. Для реалізації проєктів планую залучати партнерів, спонсорів, меценатів та фінансування через гранти. Організація зростає, збільшується кількість учасників та волонтерів, що дає можливість делегувати обов'язки та реалізовувати більше ініціатив, таких як протезування та допомога українським ветеранам в Америці. Наразі діє проєкт із закупівлі адаптивних крісел для української команди на Invictus Games 2025. Допомога ветеранам через спорт є важливою частиною моєї діяльності, адже спорт надає їм моральне натхнення до повноцінного життя.

 

Який найважливіший урок ви винесли з волонтерської діяльності? Які поради ви могли б дати активістам і початківцям?

Найважливіший урок — не намагайтеся робити все самотужки. Шукайте підтримку, не бійтеся звертатися за допомогою. Важливо навчитися делегувати обов’язки, оскільки взяти на себе занадто багато — неефективно. Підбирайте правильних людей, будуйте команду підтримки та вірте в те, що робите. Але пам’ятайте: бути лідером означає показувати приклад, тому ведіть свою команду власними діями.