Home

Український Паганіні: стартував міжнародний проєкт «MAESTRO-Fest. Богодар Которович»

В Україні проведуть ряд культурних заходів на честь 80-річчя від дня народження видатного українського скрипаля, диригента, педагога Богодара Которовича в межах масштабного  проєкту «MAESTRO-Fest. Богодар Которович».
 
Мета проєкту – підтримка державного святкування знакової події – 80-ої річниці Богодара Которовича, увічнення імені митця, актуалізація культурної спадщини постаті українського та світового мистецтва ХХ-ХХІ століття на міжнародному рівні.

«MAESTRO-Fest. Богодар Которович» включає комплекс заходів та ініціатив, які будуть реалізовані з липня до жовтня 2021 року. Одним із наймасштабніших заходів стало започаткування і проведення І Міжнародного фестивалю-конкурсу ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest», до участі у якому запрошуються виконавці на струнно-смичкових інструментах у двох номінаціях: «Скрипка» та «Маестро» (альт, віолончель, контрабас).


Щоб долучитися, варто заповнити заяву-анкету на участь у фестивалі-конкурсі (https://bit.ly/3BF2iM9), до якої додати відеозапис власного виконання обраного твору та фото учасника. 


Заявки приймаються до 5 вересня 2021 р. включно. Участь у фестивалі-конкурсі безкоштовна (без вступного внеску). А детальну інформацію щодо конкурсу та участі у ньому можна отримати за посиланням: http://maestrofest.com.ua.

Організатором «MAESTRO-Fest. Богодар Которович» виступив Культурно-мистецький благодійний фонд «Київ-Класік» на чолі з ініціаторкою та авторкою проєкту Євгенією Басалаєвою, народною артисткою України, відомою українською піаністкою, дружиною та творчим соратником Богодара Которовича. Масштабне відзначення знакової дати пройде за підтримки Українського культурного фонду (УКФ) у межах ХV Міжнародного фестивалю мистецтв «Діалоги культур».

«MAESTRO-Fest. Богодар Которович» не тільки вшанує пам’ять видатного музиканта. Цей проєкт заснований на одному з принципів самого Богодара Антоновича – прагненні працювати з молоддю, знаходити та помічати талановитих музикантів і допомагати їм у їхньому професійному зростанні», – відзначила Євгенія Басалаєва.

Також до переліку подій на честь вшанування відомого скрипаля увійде проведення гала-концерту Фестивалю віртуозів «MAESTRO-Fest. Український Паганіні» 7 жовтня у Колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії України; створення сайту, де будуть вперше опубліковані матеріали культурної  спадщини Маестро, частина унікального доробку родинного архіву Богодара Которовича – дружини Маестро Євгенії Басалаєвої та сина Антона. Під час проведення урочистого заходу буде презентовано буклет-книгу «Богодар Которович. Фрагменти незавершеної повісті», відеоконтент, присвячений знаковій постаті «Династія», а також першу серію документального фільму «Шляхи і кроки Богодара Которовича».
 
За словами Євгенії Басалаєвої, за підтримки УКФ уже завершується робота з опрацювання родинного архіву Богодара Которовича.

«Це унікальна бібліотека скрипкової музики, що охоплює понад 650 примірників нотних збірників, ноти самого маестро, за якими працював виконавець, де він виставляв свої штрихи, аплікатуру. Ми хочемо розпочати публікацію цих творів з позначками самого Маестро, що символічно стане своєрідним наочним майстер-класом педагогічної фахової допомоги молодим виконавцям-скрипалям, сприятиме їх професійному зростанню. Також в архіві дуже багато нотних збірників, рукописів українських та зарубіжних композиторів з позначкою присвяти самому Богодару Антоновичу. Відгуки, преса, фотографії, буклети, афіші з 1961 року до кінця його життя збережено нами. Найголовніше – це унікальна архівна відеотека, це концерти Богодара Антоновича, концерти нашого творчого дуету, його мистецький  шлях, інтерв’ю», – підкреслила Євгенія Басалаєва.

Організатори прагнуть, аби проєкт розвивався та став щорічним, вийшов за кордони України та завдяки масштабуванню, утверджував імідж нашої держави у світі як висококультурної країни, сприяючи зміцненню та розвитку міжнародних культурних зв’язків.