Home

Рецензія від Любомира Левицького на новий культовий серіал від Netflix

Нещодавно вийшов новий серіал Netflix, який побив всесвітній рекорд за кількістю переглядів. Любомир Левицький, кінорежисер, що співпрацює з Голлівудом, сценарист та автор YouTube-каналу «Капітан Україна» розповів про вплив культового режисера Тіма Бартона на його творчість та причину популярності спіноф-серіалів. Також читайте рецензію на фантазійний серіал “Венсдей” нижче у статті.

 

«В Голлівуді є багато крутих режисерів і Тім Бартон. Його ще називають «диваком-фантазером», бо він завжди створює навколо себе атмосферу темної казки. Не можу не сказати, що у свій час я захоплювався його стилем саме в подачі магії. І, перед створенням свого фільму «Тіні незабутих предків», я вивчив всі його роботи на предмет візуалізації магії в кадрі. Мені не хотілось копіювати, адже в цьому немає ніякого сенсу. Мені хотілось зрозуміти, як згенерувати своє бачення на основі розуміння, як це робить Тім Бартон. Думаю, у нас це вийшло досить непогано. Але в української магії ще дуже багато нерозкритого, тому вірю, що одного дня після перемоги ми створимо продовження цього фільму.

 

Повертаючись до Бартона, можна сказати, що він дуже впливовий режисер, і студії не бояться давати високі бюджети під нього, бо його цільова аудиторія - це тінейджери, а саме вони є кістяком глядачів, які приносять високі бокс-офіси в кінотеатрах.


Спіноф сьогодні став для мене чи не єдиним рішенням у реалізації ідеї мого проєкту «Капітан Україна». Річ у тому, що 24 лютого 2022 року ми планували представити Україні наш новий проєкт, а саме повнометражний блокбастер про українського супергероя Капітан Україна. Зйомки мали початись в червні 2022. Але з початком повномасштабного вторгнення все змінилось. Як і відношення до супергероїв, так і фінансування з внутрішнім ринком. Єдиною можливістю реалізувати проєкт став тільки онлайн-формат. А, через те, що платформи - це вже трохи ширше, тому я зі своїм товаришем, продюсером та сценаристом американцем Адамом Сігелем вирішили розвинути тему спіноф-серіалу «Капітан Україна». Ми залишили тих самих героїв та перенесли їх в сьогоднішні реалії. Це надало нам можливість показати крутих українців в фантазійному, але водночас дуже реалістичному ракурсі. Зараз триває написання сценаріїв серіалу та підготовка до зйомки пілоту, що продемонструє стиль серіалу, в якому він буде реалізований.

 

Спіноф - це дуже популярний жанр, який сьогодні розв'язує руки для багатьох режисерів і студій, щоб по новому використовувати вже добре знайомих брендованих персонажів».


 Вже на початку історії детективу для підлітків можна відмітити бездоганну гру 20-річної Дженні Ортеґи, яка виступила головною героїнею. Сам серіал є спінофом до всім відомої «Сімейки Аддамс». Netflix показує нам всіх членів родини, зокрема Річ, заштопану з різних боків руку, що супроводжував Венздей протягом всього серіалу.


За сюжетом Венздей вступає до академії «Nevermore», де навчаються дивні підлітки, більшість з яких має надздібності. Тут дівчина, за планом батьків, мала соціалізуватися, знайти нових друзів та налагодити конект з однолітками, бо вони є такими ж особливими, як і вона. Але все пішло поза планом. Дівчина береться за розслідування серії жахливих убивств, пов'язаних із минулим академії. За допомогою своїх ерудиції та кмітливості вона без труднощів виявляє перших підозрюваних, знаходить велику кількість доказів та розслідує злочини самостійно. Але, як завжди трапляється, не без перешкод.


З точки зору детективного сюжету, проєкт є досить захопливим. Художнє оформлення взагалі знаходиться на найвищому рівні: костюми, грим, готичні локації – все, як у класичному містичному трилері. Але є й особливі відмінності від класики жанру містики – це наявність поєднання жовто-блакитних кольорів; забарвлення яскравими моментами, що підкреслює резонанс між образами головних героїнь. Наприклад, кімната Венздей і її сусідки Інід Сінклер. Інід – яскраво вдягнута дівчина-перевертень з прагненням подружитися зі своєю сусідкою, її частина кімнати розмальована та прикрашена всіма кольорами веселки, а Венздей – гот, що ніколи не показує своїх емоцій, ненавидить строкаті речі, ходить у всьому чорному, і її частина кімнати повністю відображає її внутрішній світ.  


Інші елементи кадру також виконані на відмінно. Варто відзначити гарно підібраний склад акторів. Луїс Гусман і Кетрін Зета-Джонс у ролі Гомеса та Мортіши Аддамс з'являються ненадовго, але виглядають у своїх ролях бездоганно. 


Але, все одно, найцікавішим та головним персонажем, від якого не можна відірвати очей, залишається Уенсдей. Дженна Ортега настільки професійно відіграла свою роль, що тільки по її погляду можна відчути страх до героїні та почати ставитися до неї з обережністю. Актриса вразила всіх глядачів і притягнула увагу до свого персонажа, всупереч її відчуженню в самому серіалі.


Проєкт є дуже гарною роботою. Він не вийшов надто драматичним, але і впорався з проявом при перегляді у глядачів великого спектра емоцій. Також серіал є досить смішним та стильним, від нього залишається приємне враження, а відчуття напруги триває до самісінького кінця.