Home

«Поруч, Щоб Змінити: Роздуми про благодійність та відповідальність»

матеріал підготувала Нахкур Еліна


Останнім часом Україна стала місцем надзвичайної складності та випробувань. Війна, що триває, не тільки приносить страждання тисячам людей, а й породжує низку серйозних гуманітарних проблем. Багато людей втратили або були вимушені покинути свої домівки, зазнаючи обмеженості до основних життєвих потреб, таких як: безпека, їжа, медицина та освіта.


Це поставило перед українським суспільством та міжнародною спільнотою виклик у спільному пошуку шляхів вирішення цієї гуманітарної кризи.

 

Благодійність як засіб підтримки постраждалих:

 

Благодійність грає ключову роль у наданні підтримки тим, хто страждає від війни. За останні півтори роки в Україні масово почало розвиватись поняття як «Збір коштів» або ж просто «Донати». Українці майже кожного дня скидають кошти на благодійні фонди й проєкти, таким чином спонсоруючи потреби армії, закупівлю ліків, відновлення інфраструктури та інших заходів. Благодійні організації, які активно працюють в Україні, виконують важливу роль у координації допомоги та забезпеченні прозорості використання ресурсів. Та не менш важливу роль – об’єднання суспільства у протистоянні з ворогом. 

 

Важливість міжнародної співпраці:

 

Війна в Україні має глобальні наслідки, оскільки спричиняє транскордонні проблеми. Партнерство з міжнародними організаціями та іншими країнами забезпечує необхідну фінансову та фахову підтримку, а також сприяє обміну передовим досвідом та знаннями. Одним із міжнародних проєктів став дитячий простір «Спільно».


Дитячі точки «Спільно», створені за підтримки UNICEF, і сьогодні функціонують у понад 20 українських містах. Організатори описують цей проєкт так: «Щоб підтримати дітей та їхніх батьків в умовах воєнного часу, UNICEF і партнери створили спеціальні локації  – дитячі точки. Це інноваційні та затишні  простори для дітей та підлітків, де працюють професійні педагоги, аніматори та психологи.»

 

Також вони додають, що завдяки ігровому формату точки «Спільно» дарують дітям відчуття спокійного життя та допомагають їм відволіктися від тривог війни. На локації щодня проходять безкоштовні майстер-класи й вистави, діти мають змогу гратись в різноманітні ігри для розвитку, читати книжки та спілкуватись зі своїми однолітками. Важливим елементом на одному із просторів є можливість отримати психосоціальну підтримку, медичні огляди та направлення до спеціалізованих служб.

  

«Спільно» має свій сайт, на якому можна знайти відповіді на кшталт: «Як і де можна знайти простір в моєму місті? Чи можна у просторі отримати гуманітарну допомогу?». https://www.unicef.org/ukraine/press-releases/spilno-contacts


Отже, «Поруч, щоб змінити» є важливим кроком на шляху до створення свідомого та проактивного суспільства, яке бере на себе відповідальність за долю своїх співгромадян.