Home

Телеведучі “1+1 Україна” розповіли, де та як будуть навчатися їхні діти у новому навчальному році

Новий навчальний рік більшість шкіл та садочків в Україні сьогодні розпочинають вже у офлайн-форматі. Ведучі телеканалу "1+1 Україна" Неля Шовкопляс, Валентина Хамайко, Святослав Гринчук, Людмила Барбір, Тімур Мірошниченко, Марічка Падалко поділилися, куди цьогоріч відправляться їхні діти першого вересня.


Ведуча ранкового шоу “Сніданок з 1+1” Неля Шовкопляс відправляє своїх синів-двійняток Матвія та Тимофія до школи у Києві.

 

“Ми цьогоріч будемо навчатись офлайн, наша школа повністю готова до прийняття дітей. У нас є гарне укриття, яке розбудували ще більше, зробили там ремонт, тому мої сини будуть ходити до школи. Готуємося до школи, як і всі батьки: купили канцтовари, одяг, рюкзаки, налаштовуємось на навчання. У дітей настрій перед навчальним роком нормальний, вони будуть знайомитися з новою вчителькою, яка прийшла до них в клас. Матвій і Тимофій вже скучили за своїми друзями-однокласниками, тому ми очікуємо на школу в гарному, позитивному настрої”, - говорить ведуча.


Двоє старших дітей ведучого ЖВЛ Тімура Мірошниченка Мія та Марко цьогоріч йдуть у новий для себе садочок. 

 

«Старші діти пішли у садочок «M`Andryk  International school». Це великий садочок, де дітей розподіляють в групах по пів року. Насправді це дуже важливо, бо навіть декілька місяців в такому юному віці мають значення. В групах різний підхід, різні заняття. Змінили садочок, в першу чергу тому, що Мії вже наступного першого вересня йти до школи і, звісно, хочеться, щоб в садочку вона отримала не тільки прекрасно проведений час (що також безумовно важливо), але і знання, які необхідні для того, аби вступити в школу. Тобто, вже щоб були якісь базові навички. Донька вже вміє писати окремі літери, окремі слова, але хочеться, щоб ці знання були на порядок вище і краще, тому ми обрали цей садочок.


Марко, звісно, всюди поруч. Там, де сестра, там і він. Але ходять у різні групи. В цьому садочку є надійне укриття: там знаходяться і класи, і спальня. Навіть якщо тривога, наприклад, у денний сон, дітей не потрібно будити, одягати і кудись вести. Зараз дійсно важливо у такому віці вчитись, тому що це час, коли діти вбирають максимальну кількість інформації. Коли, умовно кажучи, мову можна вивчити за три місяці, а не три роки; коли якісь базові знання отримати за декілька днів чи тижнів, а не за декілька місяців чи років», - ділиться Тімур. 


Ведучий ТСН Святослав Гринчук розповів, що ще минулого року донька ходила у садочок в Чехії, куди вони разом з дружиною телеведучого поїхали після початку повномасштабного вторгнення. Та влітку сім’я повернулася додому, тож цьогоріч Дзвінка розпочинає навчання в Україні.

 

“У доньки ще рік дитячого садка попереду. Ми планували туди ще торік, подали усі необхідні документи, але через напружену ситуацію зрештою вирішили, що дружина з донькою ще побудуть трохи часу в Чехії. То якраз було незадовго до псевдореферендумів на Запоріжжі та Херсонщині і путінське лякання світу ядерною зброєю  якраз набирало обертів. Тож донька, зрештою ходила в садок у Чехії. Вдома з мамою говорила українською, на навчанні - з іншими дітьми та вихователями - чеською, тож навіть трохи її підучила, знає багато пісень та віршиків. Але влітку дівчата вже повернулись до України - тож ми таки потрапили до київського дитсадка, у який  записались ще задовго. У серпні Дзвінка  ходила туди  на об'єднану літню групу, аби призвичаїтись до нового місця, нових вихователів, а з 1-го вересня уже розпочнуть повноцінне навчання.


Цей садок ми обрали ще до початку повномасштабної війни: він і близько до нашого дому, і відгуки про нього хороші. А недавно познайомились із його директоркою, побачили, як там ретельно підходять до питань безпеки, як акуратно облаштували сховища для діток. Для нас це було дуже важливо.  А ще важливо - аби середовище як педагогів, так і учнів було україномовним. Із цим теж, як виявилось, все гаразд. Донька спершу не дуже хотіла рано прокидатись, але швидко призвичаїлась. Ходити у сховище з іншими малюками не боїться, вони там граються, тож час, каже, минає швидко і цікаво. Коли забираємо її з садка - завжди прихоплює свої малюнки, які намалювала впродовж дня і розповідає що цікавого сьогодні виробляли інші діти з її групи”, - ділиться Святослав. 


Син ведучої ранкового шоу “Сніданок з 1+1” Людмили Барбір Тарас цього року піде у 5-й клас.

 

«Тарас пішов у школу офлайн, власне, і весь минулий навчальний рік він до неї ходив. Це спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов. Навчається за системою «Інтелект». У школі є укриття. Тарас хотів вже до школи, хотів побачитися з усіма друзями. 1 вересня цього року буде нетрадиційне. Діти зберуться класом разом з класним керівником на галявині, біля якої є укриття, замовлять піцу. Там, на відкритому повітрі, і пройде перший урок, поспілкуються, відсвяткують перше вересня», - розповідає Барбір.


Троє молодших дітей ведучої “Сніданок.Вихідний” Валентини Хамайко - Михайло, Мирослава, Андрій - першого вересня повертаються у стіни своїх навчальних закладів в Україні. А от старша Соломія цього року вперше відправляється навчатися за кордон. 

 

«Мирослава і Михайло йдуть в школу офлайн, вони так вчилися і протягом року. У школі є бомбосховище – зараз це пріоритетна умова. Андрійко повертається у свій садочок, у Європейський колегіум. А Соломія, якій 14 років, обрала для себе новий формат навчання. Була пропозиція від її школи відправитися навчатися у Відень. Там знаходиться школа-партнер, яку відкрила моя сестра. У Відні Соломія буде жити в гуртожитку, бо хоче спробувати самостійне життя, відповідальність. Там не буде батьків, є лише ментор на якусь певну групу дітей. Цілий рік моя дівчинка буде жити і вчитися самостійно. Це буде українська навчальна програма зі збільшеною кількістю німецької та англійської мов на тиждень», - розповідає Валентина.


Доньки ведучої "ТСН" та марафону "Єдині новини" Марічки Падалко Марія та Катерина цьогоріч знову навчатимуться у Чехії, а от старший син Михайло закінчує 11 клас в Києві.

 

«Цей рік у мене, як у мами, дуже відповідальний, бо мої діти пішли у 7-й, 9-й та 11-й клас. Я вперше стаю мамою випускника. Завжди боялася цього 11 класу, напевно, що перекладала свої якісь переживання. Але зараз настільки змінила пріоритети, що ставлюся до цього, не скажу що байдуже, але спокійно і конструктивно, без паніки.

Доньки на цей навчальний рік будуть знову у Чехії. Я, чесно кажучи, не знаю, чи довчаться вони там до кінця, бо супротив був, не хотіли повертатися у Прагу. Є величезне бажання бути в Києві і вдома, але поки що на це немає згоди батька, який не з нами, відповідно, не може контролювати безпеку завжди, щоб ми були у бомбосховищах і т.д. Тому, дівчата поки там, а Міша йде в школу в Києві. Він паралельно вчиться в двох школах: в одній дистанційно, там він і отримує свої оцінки, а в іншій школі - наживо, так сказати, для душі, бо там він вчить те, що йому подобається, а не за програмою», - каже Марічка.