Home

Ірина Білоцерковець, яка втратила око під час обстрілу, розповіла в інтерв’ю Олексію Суханову про можливість протезування ока

Кримчанка, телеведуча і модель Ірина Білоцерковець втратила око, потрапивши під обстріл у Києві на третій день повномасштабної війни, намагаючись вивезти трьох маленьких синів до Івано-Франківська. Травма була настільки важка, що довгий час жінка була підключена до апарату штучного дихання. Ірина перенесла місяці лікування та кілька операцій, які робили в Україні та Берліні.

 

У новому епізоді ютуб-проєкту “Говорить Суханов” Ірина розповіла телеведучому “1+1 Україна” Олексію Суханову про людину, яка врятувала їй життя, операції у Німеччині, прийняття себе та українську лікарку, котра створює дива. 


У Німеччині Ірині зробили пластику очниці - загалом 3 операції, одна з яких тривала 10 годин. Жінка зверталась до багатьох лікарів за протезуванням ока, у тому числі й до медиків за кордоном, та всі вони казали, що це неможливо. Проте в Україні знайшлась лікарка, яка взялась допомогти Ірині відновити око. Це перший такий складний випадок за 32 роки практики - каже лікарка Наталія Едуардівна, а Ірина називає її “лікаркою, котра створює дива”.


“Мені дуже хотілось їй допомогти. Це випадок комбінованої травми. Ірина розповіла мені, що саме робили лікарі у Німеччині, на мій погляд, там їй чудово зробили пластику очниці. Але я розуміла, що Ірина хоче мати відкрите обличчя, а для цього необхідне протезування. Оскільки в Ірини видалення ока відбулось в момент вибуху, скоріше за все руховий апарат ока теж був зруйнований. Та я мала надію знайти вцілілі м’язи, і мені дійсно вдалось знайти ці залишки мʼязів, і зробити пластику таким чином, щоб у нас вийшло сформувати опорну культю. Зараз ми вже зробили основу під протезування, але ще знадобиться 2-3 операції, щоб зробити повіки, це займає приблизно пів року”, - розповіла Наталія Едуардівна про складний процес протезування.

 

Ірина Білоцерковець не соромиться своєї зовнішності, навіть взяла участь у фотосесії для відомого журналу Playboy, надихнувши цим мільйони людей. Зараз жінка підтримує інших, надаючи психологічну допомогу нашим військовим у складі «Культурного десанту».


“Під час цієї фотосесії я нарешті відчула силу, яку хотіла передати через фото, щоб люди могли побачити, що вже не треба мене жаліти, і що я готова йти далі. У цю фотосесію був закладений важливий меседж: ми є, ми існуємо, ми поранені, але теж хочемо бути красивими. Це був соціально важливий проєкт для мене”, - розповіла Ірина. 

 

До інтерв’ю також долучились лікарі, які боролись за життя Ірини з моменту її поранення й дотепер. Разом з Олексієм Сухановим медики обговорили проблеми, з якими стикаються люди з інвалідністю, шляхи боротьби за права людей з інклюзіями, та що насправді заважає нашому суспільству змінюватися.