Home

Гардероб принцеси Монако: секрети бездоганного стилю Грейс Келлі

  

Досконалі образи голлівудської зірки Грейс Келлі, яка вміла виглядати ефектно навіть у лаконічній сорочці та штанах, — наочний посібник зі складання ідеального гардеробу.

 

Справжні ікони стилю ніколи не прагнули дотримуватись моди — вони її створювали, надихаючи дизайнерів на експерименти, і по-своєму змінювали канони своєї епохи. У 1950-і роки такою хвилюючою свідомості чоловіків і жінок силою була Грейс Келлі, якій дивним чином вдавалося транслювати образ тендітної та водночас ефектної діви.

 

Перш ніж у 1956 році у віці 26 років вийти заміж за князя Реньє III і стати принцесою Монако, талановита американська актриса подарувала світові 11 кінокартин зі своєю участю, що представляють справжню естетичну та художню цінність. Героїні Грейс випромінювали ауру витонченості та елегантності. Життя принцеси нагадувало казковий фільм, яскравий та романтичний, але з пронизливо трагічною розв'язкою: у 1962 році у віці 52 років Грейс потрапила у страшну аварію. Як кажуть, фатальна катастрофа сталася на місці зйомок одного з фільмів за участю Грейс «Впіймати злодія»: через інсульт, що трапився, княгиня втратила керування автомобілем — і він зірвався з крутого повороту на схил гори.

 

На початку своєї кар'єри стиль Грейс Келлі відсилав до образу «дівчата з коледжу» і був близьким та доступним будь-якій молодій американці. У гардеробі Грейс переважали «наївні» сукні-сорочки, штани-капрі, кардигани, балетки чи «човники». Але навіть такі, здавалося б, «дівчачі» речі актриса вміло перетворювала на спокусливі вбрання, додаючи трохи шику простими деталями. Вибране Грейс для заручин із князем Реньє III приталену сукню-сорочка Branell, доповнену витонченою брошкою і повітряним шарфиком, ідеально відповідало події, відтворивши одночасно безневинний і розкішний образ Келлі.

   

Доленосні штани-капрі

 

У травні 1955 Грейс очолила делегацію США, відправлену на Канський кінофестиваль. Саме тоді майбутня принцеса вперше зустріла свого майбутнього чоловіка. Для зйомки журналу на борту яхти в гавані розслаблено-елегантна Грейс позувала в білій сорочці та брюках-капрі, які згодом стали візитівкою актриси.

У статті The Telegraph 1956 під назвою «Це почалося з Грейс Келлі» редактор моди Віндфрід Джексон пише про те, як Грейс Келлі популяризувала «лаконічний стиль». Вона зазначає: «Мода повертається до стилю класичної елегантності. Нова тенденція багато в чому диктується жінкою, ім'я якої зараз у всіх газетних заголовках — Грейс Келлі».   

Щоб освоїти «нову техніку моди» Грейс, Джексон радить читачам «підбирати витончені лаконічні образи та доповнювати їх практичними прикрасами: «сережки-пусети та благородний браслет — все, що вам знадобиться».

 

Але вона наголошує: «Аксесуари мають бути бездоганними — ручки сумок не повинні бути пошарпаними чи потертими, жодних складок на головних уборах та дефектів на підборах». А для досконалого образу рекомендує звернути увагу на зачіску: «волосся має бути акуратно покладене, бути здоровим і блискучим».

  

Вперта, а не примхлива

 

Сьогодні шанувальники та модні експерти сприймають Грейс Келлі виключно як втілення елегантності. Але так було не завжди: багато критиків, розбираючи по поличках гардероб принцеси Монако, відзначали характерну для неї «упертість». Не лише успішна кінокар'єра доводить рішучість та незалежність Келлі, а й її підхід до складання гардеробу. Безумовно, актриса поважала традиції та тонко відчувала час. Але Грейс завжди виділялася на тлі деякої манірності та академічності стилю королівських осіб, а потім і зовсім змінила його у бік невимушеності.

 

Так, довгий час у Монако жінки не мали носити штани, а в палаці зобов'язані ходити виключно в капелюшках. Але проводячи час із сім'єю Грейс віддавала перевагу комфортним штанам, а усюдисущі фотографи не втрачали шанс сфотографувати її скрізь і завжди. І ось, заборони на штани трохи послабшали, а повсякденний спортивний стиль став не таким рідкісним явищем у палаці. Келлі завжди трохи перечила моді, а іноді й зухвало заперечувала.

 

Сумка Hermès і не тільки

 

Найвідомішим модним фактом, пов'язаним з Грейс Келлі, безумовно, є сумка Hermès Kelly, що отримала свою назву в 1956 завдяки фотографіям, на яких актриса прикриває нею вагітний живіт від настирливих папараці.

  

Історія Грейс і Hermès почалася в 1954 році, коли знаменитий режисер Альфред Хічкок, який обожнював Грейс і називав її «вулканом під снігом», дозволив дизайнеру по костюмах Едіт Хед для персонажа Келлі у фільмі «Впіймати злодія» використовувати аксесуари Hermès. «Ми були як дві маленькі дівчинки в магазині морозива, ми закохалися у все, що бачили», - розповідає дизайнер про похід у бутік.

  

Здається, речі Hermès рятували Грейс Келлі постійно: одного разу фірмова хустка підтримувала у вигляді перев'язки зламану руку зірки.

Є ще одна дизайнерська річ, названа на честь актриси — це сумка-валіза Mark Cross Grace Box, створена спеціально для героїні Грейс у фільмі «Вікно у двір».

 

Перли — найкращий друг дівчини

«Я користуюсь перлами на екрані і в житті», - заявляла Грейс Келлі. І це правда: ювелірний аскетизм акторки припускав доповнювати класичні вбрання делікатними перлинними прикрасами. У перламутровій колекції Грейс були пусети, браслети, кільця та намиста, а найнезвичайнішим екземпляром був золотий годинник, прикрашений діамантами та перлами.

  

Підйом американського модного бізнесу

 

Безумовно, актриса вже звикла до підвищеного інтересу, але напередодні весілля з князем Реньє III увага преси була безжальною: за Грейс стежили буквально 24 години на добу, а в журналах обговоренню піддавалися навіть безшовні панчохи зірки. Під час однієї з прес-конференцій у Монако Грейс звернулася до шанувальників: «Ця увага дуже лестить, але трохи лякає. Я хотіла б, щоб ми всі були більш тактовними».

«Я просто купую одяг, який мені подобається, і ношу його роками».

Усвідомлюючи неминучість ситуації, Грейс вирішила використати свою популярність на благо американської моди. «Європейські дизайнери завжди вважалися найкращими, але для своїх виходів Грейс часто обирала саме американські бренди, що вкрай позитивно позначилося на модному бізнесі країни», — розповідає автор книги «У стилі Грейс Келлі» Крістіна Хогланд. Однією з найулюбленіших речей Грейс було темно-синє пальто американського дизайнера Ben Zukerman.

  

Розумна шопінг-стратегія

 

Щодо шопінгу у княгині Монако, незважаючи на безмежний доступ до найдорожчих вбрань, була своя філософія: «Я просто купую одяг, який мені подобається, і ношу його роками».

 

Грейс Келлі не входила до числа знаменитостей, що мають величезний гардероб розміром з окрему кімнату. Якось під час вагітності донькою Стефанією принцесу запитали з приводу її улюбленого темно-синього пальта Ben Zukerman: «Чи це пальто, що і 9 років тому?». На що Грейс відповіла без жодного збентеження: «Так, просто воно мені дуже подобається!»

   

І навіть на вручення Оскара за найкращу жіночу роль у 1955 році актриса обрала драпіровану атласну сукню кольору аквамарин Едіт Хед, яку вона вже одягала рік тому на прем'єру фільму «Сільська дівчина» у Нью-Йорку.

  

Червона помада - головний аксесуар

Яскравий колір помади – ще один незмінний супутник бездоганних образів Грейс Келлі. Хтось може посперечатися з його доречністю, коли йдеться про королівські особи, віддавши перевагу рожевим і нюдовим відтінкам. Але Грейс Келлі і тут зуміла відстояти свої права, підкоривши всіх своїми спокусливими та водночас витонченими героїнями у фільмах «Високий місяць» та «Вікно у двір».

 

Продумані образи з часткою провокації Грейс Келлі і донині продовжують надихати сучасних дизайнерів: елегантні твори Зака Позена і Томмі Хілфігера, ювелірна колекція перлів Mikimoto Princess Grace - лише частина спадщини, яку залишила нам яскрава зірка. Грейс вміла перетворити модну річ на свою річ, зберігаючи при цьому яскраву індивідуальність, — є чому повчитися сучасним претенденткам на звання «ікони стилю».