Home

Тетяна Піхота: мова має значення!

 

Жінка, яка відчуває свій шлях серцем і знає, що немає нічого неможливого. Ми й далі надихаємося та надихаємо вас історіями жінок України. В інтерв’ю для журналу «GOSSIP magazine» ТЕТЯНА ПІХОТА – директорка Axis Educational Centre, підприємниця, магістр лінгвістики, має вищу освіту в сфері міжнародного бізнесу та мистецтва. Тетяна вивчає 7 іноземних мов і знає, як сповна реалізувати потенціал і бути гармонійною особистістю.

 

https://www.axisec.ua/

https://www.oniko.ua/

https://www.instagram.com/tetiana.pikhota/


Тетяно, перечитавши Ваші регалії, кожен упевниться в тому, що Ви цілеспрямована, амбітна жінка, для якої власна реалізація – на першому місці. Що для Вас означає реалізація загалом?

Для мене реалізація – це про баланс, внутрішню гармонію та розвиток. У кожного з нас є потенціал, реалізація якого може стати чимось неймовірним. Я за баланс в усьому. Баланс між індивідуальним підходом і системністю, між прибутковістю бізнесу й благодійністю, між впровадженням інновацій та пошановуванням традицій, баланс між роботою та особистим життям. Для мене проводити час з моєю родиною, сином так само важливо, як і досягати успіхів  у моїй справі.


А які зараз маєте амбіції? На чому зосереджений Ваш фокус?

Я дуже амбітна людина, і кожного разу, коли досягаю мети, підіймаю планку ще вище (посміхається). Сьогодні мій фокус зосереджений на новітніх технологіях передусім у галузі медичної освіти. Я пристрасно спостерігаю за тим, як рішення VR, AR, високотехнологічні роботи можна використовувати в різних процесах симуляції, відпрацювання певних навичок і в навчанні загалом. Я співпрацюю з виробниками з усього світу (США, Канада, Європа) і постійно відстежую новітні технології та шукаю найновіші рішення.

 

Ви працюєте директором з бізнес- розвитку в компанії ОНІКО. Розкажіть про цей проєкт, у чому його цінність?

Компанії ОНІКО вже 30 років, я працюю в ній 15 років. Ми починали з базових моделей для навчання, а зараз пропонуємо рішення, як найсміливіші вигадки сучасної наукової фантастики. Упродовж усіх цих років я спостерігаю, як змінюється підхід до медичної освіти. У 2018 році я робила презентацію перших AR-рішень для симуляції, і все це нагадувало політ у космос. Минуло лише декілька років – і вже чимало освітніх закладів послуговуються цими технологіями.


Тож компанія постачає роботів-симуляторів для медичної освіти. Цікаво, як в Україні підтримують такі проєкти?

Мене дуже тішить той факт, що в Україні чимало експертів, які щиро вірять у свою справу й бажають для своїх навчальних закладів найкращого, найновішого. Ми вже давно відійшли від пострадянського підходу. Сьогодні до процесу створення навчальних програм залучені молоді фахівці, які пропонують та обирають методи, засоби навчання сучасних студентів. Як на мене, це справді прогресивно.


Я знаю, що Ви також директорка бутикової школи іноземних мов Axis Educational Centre, розкажіть, звідки у Вас любов до іноземних мов і як ця любов переросла в бізнес?

Так, усе правильно. На мою думку, бізнес, який будується на любові та пристрасті, «приречений» на успіх, a Axis Educational Centre саме такий (посміхається). Комунікація – це одна з моїх сильних сторін. За час моєї кар’єри я відвідала понад 50 країн, взяла участь у проведенні тисяч переговорів, підписанні сотень контрактів. Усе це стало можливим завдяки знанню мов. «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина», – зазначав Гете. У цьому дійсно щось є. Кожна мова відкриває нову грань особистості, а говорити рідною мовою для людини – безцінно. Мова має значення!

 

Після початку повномасштабної війни в Україні як змінився Ваш підхід до роботи бізнесу? Як Ви мотивували команду та чим надихалися самі?

Ми залишися вірними нашим цінностям, як-от: експертність, індивідуальний підхід, «ми все робимо з любов’ю». Що змінилося? Бізнес став більш системним. Наші співробітники тепер проживають не лише в різних містах, а й у різних країнах. Якщо ми говоримо про малий і середній бізнес, я переконана, що все починається з власника / керівника, адже ми створюємо бізнес за нашим особистим компасом, власними цінностями. Інколи бізнес віддзеркалює нашу особисту місію. Далі за такими ж критеріями створюється й команда. При зростанні та систематизації індивідуальність може дещо втрачатися, але якщо цінності є базою, усе працюватиме як треба!


Тетяно, ви вивчаєте 7 мов, і це «вау»! Є думка, що доросла людина засвоює знання гірше, ніж дитина. Поясніть на власному прикладі, як можна говорити, писати та думати 7 мовами?

Гарне запитання! Я вірю в те, що все реально і все можливо. Мозок нейропластичний, але упередження та переконання часом є нашими головними ворогами. Полюбити себе, прийняти себе, зрозуміти себе і далі працювати над собою та своїм удосконаленням. Що це означає? Як викладач я розумію, що, окрім рівня володіння мови, важливо ще врахувати психотип студента, оцінити його реакції, манеру спілкування. Усі ці фактори – запорука вибору правильного курсу, програми, викладача. Немає підходу, методики універсальних для всіх без винятку.


Хто або що Вас надихає?

Адже для себе Ви обрали хоч і суміжні, але все ж таки різні галузі діяльності. Я працюю в галузі освіти і бачу призначення в тому, щоб сприяти удосконаленню рівня освіти в різних галузях і для різних людей. Вірю в людей і впевнена: постійна робота над собою кожної окремої особистості зробить світ кращим. Мене надихають насамперед ті, хто радіє життю, з любов’ю займається своєю справою, удосконалюється. Зазвичай ці люди створюють щось неймовірне. Також мене надихає моє оточення. Я є членом різноманітних бізнес-спільнот  й асоціацій. Важливо бути з тим, хто з тобою на одній хвилі. Звичайно, мене надихає мій син. Я багато чого вчуся в нього і зростаю разом з ним. Вірте в себе, беріть відповідальність за своє життя і рухайтеся назустріч мріям!