Home

Мрія – те, заради чого потрібно робити неможливе!

Медичне життя, досвід роботи в Данії та відкриття власної клініки в Одесі. Про все це ми поговорили з неймовірної українкою, лікарем-акушером-гінекологом - Наталею Наумчук-Молчанюк.

 

Наталю, а як ви прийшли до бажання працювати в сфері медицини? Це було свідоме рішення?

Це було навіть супер-свідомим рішенням. Моя мама операційна гінекологічна медсестра і звісно я дуже часто була з нею на роботі. Тому я себе уявляла лише лікарем-гінекологом. Своє медичне життя я почала в 16 років з медичного училища, де вперше почала асистувати на операціях та під час пологів. Загалом я навчалася 12 років.


Скільки років ви працюєте лікарем? Чи були моменти, коли здавалося, що це не ваша професія і треба щось змінювати?

Так як всі канікули я проводила в стаціонарі асистентом, то лікарем я почала працювати з 1-го року інтернатури (загалом 14 років досвіду). Я ніколи не сумнівалася у своєму виборі. Стосовно щось змінювати, то тут можу сказати лише те, що я постійно удосконалюю свої знання, бо часом здається, що я ще зовсім мало знаю. Але постійно вчитися – це цілком нормально.


Ви сказали про досвід в Данії, це ви їздили на стажування чи це було ваше бажання переїхати?

Я ніколи не планувала переїжджати з рідної Одеси, а тим паче в Європу. Але я мріяла отримати лікарський досвід і за одне вивчити ще одну іноземну мову. Так, завдяки моєму коханому чоловікові, в мене випала можливість пожити в Данії. Я вдячна Данії за той досвід, який вона мені дала, але краще за Україну для мене нічого немає.


В Данії вам довелося вчити датську та підтверджувати свої знання в сфері медицини чи англійської та диплому університету було достатньо?

Офіційною мовою Данії є данська, англійська – виключно для туристів. Данці шалені патріоти, тому якщо ви хочете тут жити – ви повинні знати їх мову. Тож в Данії я вчила данську та підтверджувала свої дипломи про освіту. Після всіх екзаменів, я почала розсилати резюме в різні лікарні, але відповідь на них була стандартна: «Ми відповімо вам протягом 14 днів.» В один момент, я взяла своє резюме та пішла напряму в лікарню. Тоді деякі українці з заздрощів сміялися з мене та казали: «Це не реально, чекай на відповідь. Тут так не працює». Але я обрала лікарню, в якій хотіла би працювати, та вирішила брати її «штурмом». Працівники були в шоці, але в одному із відділень мене вислухали та дали можливість пройти співбесіду з головним лікарем репродуктологом-ендокринологом, яка і взяла мене на роботу.

 

Що вас здивувало під час вашої роботи в Данії?

Абсолютно все: особливо бюрократія і повільне реагування в медицині. Наприклад, жінка не може записатися на прийом тоді, коли я рекомендую, вона має право обрати лише вільний час, навіть якщо цей час буде через 3 місяці. Тут кожен думає сам за себе, лікарі дуже повільні, а дізнатися якусь інформацію – неможливо. Але мене це не зупиняло, я йшла й дізнавалася все сама. Я звикла працювати якісно та швидко. Гадаю, що легше жити, коли розраховуєш тільки на себе. Хоча мені повезло: я ще можу розраховувати на свого чоловіка. Він в мене найнадійніший партнер по життю.


Ви проживаєте в Данії вже більше 5 років, але зараз вирішили повертатися в Україну, чому?

Насправді, я мала повертатися додому ще в минулому році, у квітні, але почалася повномасштабна війна. З того часу я фінансово підтримую свою Батьківщину та сплачую податки. У моєї родини є можливість залишитися жити та працювати в Данії, але ми розуміємо, що дуже сумуємо за Україною та нашими людьми. Вважаю, що у наших жінок мають бути найкращі лікарі.


Рішення відкривати клініку було прийнято в цьому році чи ви планували зробити це ще раніше?

Однією з причин нашого повернення є те, що ми з моїм чоловіком відкриваємо клініку. Ми хочемо створити такий простір для жінок, в який я хотіла би ходити сама, де не буде відчуття лікарні. Важливо, щоб гінеколог був практично другом, має бути максимальна довіра. Тоді жінка буде здорова, красива і сексуальна.


А з якими питаннями можна буде прийти до вас в клініку?

З будь-якими питаннями, які стосуються гінекології (забір аналізів, консультація, УЗД малого тазу, молочних та щитоподібної залоз і тп). Якщо буде необхідність суміжної консультації – ми обов’язково направимо до наших колег. Насамперед клініка буде надавати первинну, доопераційну та післяопераційну допомоги. Також ми підготували для дівчат багато вигідних пропозицій та подарунків. Для нас важливо, щоб кожна жінка йшла від нас з розумінням того, що робити, та з повними відповідями на всі свої запитання. Я зацікавлена в тому, щоб дівчата відчували мою постійну підтримку.

 

Чи плануєте ви застосовувати в своїй клініці якісь нові техніки, методи, правила прийому пацієнтів, з якими познайомилися в Данії? Що саме?

Так, авжеж! Я планую багато нового додати в свою гінекологічну практику, але виключно те, що сподобається нашим дівчатам. Так як до Данії я працювала 8 років в Україні, то ж в мене була можливість порівняти медичну сферу в двох державах. А що саме я привезу в клініку, про це дізнаються виключно наші гості.


Наталю, а яку пораду ви можете дати нашим читачам?

Ні в якому разі не сумнівайтеся в своїх силах, не слухайте інших та не зупиняйтеся на досягнутому, адже якщо сильно чогось хотіти – все можливо. Можете прислуховуватися до порад людей, але в першу чергу слухайте своє серце. Також бажаю кожному з вас мати поруч найнадійнішу людину, в якій ви будете впевнені на всі 200%. І найголовніше: пам’ятайте, краще профілактувати захворювання, ніж потім їх лікувати!