Home

Ганна Андрєєва: «Мрій. Вчись. Досягай»

Для того, щоб досягти успіху, необхідно мати мету і не відступати. Для того, щоб стати професіоналом своєї справи, необхідно працювати і любити те, чим займаєшся. Ми поговорили з Ганною Андрєєвою – дипломованим викладачем, філологом, вчителем англійської, німецької мов та зарубіжної літератури, власницею сертифіката IELTS, засвновницею онлайн-школи Iron teatcher та перекладачем. Ганна — міжнародний вчитель-викладач, що має право працювати в понад 144 країнах світу, міжнародний керівник категорії В в галузі освіти та науки, відповідно до класифікації ЮНЕСКО. Про англійську для українців, прогалини в освіті України, курси та індивідуальні заняття. Про це – в інтерв'ю для журналу GOSSIP magazine.

 

+380963815386

Особистий instagram: annaa_ndreeva

Робочий instagram: iron_teacher

facebook: Anna Andreeva

tiktok  @iron.teacher


 

Ганно, ви один із найзатребуваніших спеціалістів сьогодення – викладач англійської мови. Знати мову – володіти світом. Чи дякуєте ви собі за те, що багато років тому вирішили вчити мови та стати фахівцем у цій сфері?

Так! Мене завжди вражало як сама думка може бути виражена по-різному у кожній мові. Як свого часу сказав Карл Великий: «Знати іншу мову — означає знайти другу душу». І я з цим згодна. З перших уроків англійської мови в школі, завдяки моїй першій вчительці, яка привила любов до предмету, я більше не розглядала жодних професій. Як би вчителі не відмовляли, адже хотіли затягнути мене в математику, вбачавши там більше перспектив. Отримавши профільну освіту я пішла працювати в школу. Саме працюючи в школі, я здобула колосальний педагогічний досвід, викладала з 1 по 11 класи англійську та німецьку мови, зарубіжну літературу, основи науково-технічного перекладу та країнознавство. Звичайно, знати англійську – отримувати першим інформацію з європейських та американських джерел, читати книги мовою оригіналу, бути вільним у будь-якій країні. Одні плюси (посміхається). Тому хто сьогодні роздумує – вчити чи не вчити – відповідь очевидна!

 

Окрім того ви ще й перекладач. Скажіть, в якій галузі працюєте?

Звичайно, я не припиняю працювати перекладачем – це моя друга професія. Співпрацюю з відомими клініками, працюю з лікарями, пацієнтами та керівниками. Роблю переклади для великих підприємств, наукових журналів Scopus, переклади технічної літератури, документів, контрактів, сайтів та навіть карт Таро і, звичайно, допомагаю нашим військовим – перекладаю для них інструкції військової техніки та листи іноземним волонтерам. Та навіть роблю літературний переклад, тож в моєму перекладі видано 3 книги та в моїй редакції є Кримінальний Кодекс України. Я відкрита до пропозицій!

 

Багато українців були вимушені були виїхати закордон після початку повномасштабного і перше, з чим вони зіштовхнулися – мова. Мова, що важлива для адаптації та самореалізації. Чи вважаєте ви, що в України низький рівень знання інших мов? Як це виправити?

Насправді вважаю, що освіта в Україні залишає бажати кращого. На жаль, наша освітня система застаріла, програми перевантажені зайвою інформацією, не завжди потрібними факультативами, не всі вчителі підвищують свою кваліфікацію відповідно до потреб сьогодення. Світ активно розвивається та модернізується, з'являється багато нових підходів та методів у навчанні, які безпосередньо пов'язані з технічним прогресом та з новими відкриттями в галузі психології та виховання дітей. Тому нам потрібно переймати досвід зарубіжних країн щодо оновлення освіти, впровадження сучасних методів роботи з учнями та студентами, починаючи із забезпечення на державному рівні абсолютно всіх шкіл не тільки спеціалізованих оксфордськими підручниками, які довели свою ефективність за багато років використання. Нажаль, наша шкільна програма не пристосована до реального життя і тому ми часто бачимо, що навіть найкращі учні не можуть розмовляти англійською,  яка, як зазначалося вище дає неймовірні можливості для подальшого розвитку. Щоб сприймати іноземну мову і говорити нею, батьки та дитина насамперед повинні чітко розуміти, яка у них мета, навіщо їм взагалі мова: для розуміння іноземної музики та фільмів, для спілкування чи подорожі, для майбутнього навчання, тощо. Якщо є ціль, то буде результат. Я повністю заперечую метод «зазубрювання» іноземних слів — це не ефективно. Я вважаю, що набагато кращий спосіб – це занурити себе у мову, і це зовсім не означає перебування у англомовних країнах! Сучасні технології дозволяють це з легкістю зробити у домашніх умовах!

  

Анно, як спеціаліст, скажіть, що краще для вивчення мов – групові навчання чи все ж індивідуальні? Якщо говорити про дорослого учня.

Індивідуальні чи групові – обирати вам, але особисто я вважаю, що найкраще - комбінація цих двох підходів, вона є найефективнішою. Я припинила оперувати поняттям «вивчити мову». Мені потрібні конкретні цілі, для яких людина вчить, і конкретні умови, в яких вона знаходиться, щоб ми змогли зрозуміти, що можна робити в її випадку і чи потрібно це взагалі робити. Мої курси розроблені чітко з тим прицілом, щоб закрити «дірки» і розплутати плутанину, що утворилася під час попередніх спроб вивчити мову (посміхається). А далі ми визначимось, що для вас краще. Коли я йшла у педагогіку, вирішила, що стану новатором. Ми звикли вважати, що англійська мова – це лише предмет, підручники та домашні завдання. Я зробила своєю місією показати, що мова — це цілий новий світ, а ще засіб спілкування, він пов'язує людей, долає кордони, відкриває нові можливості. Я усвідомила, що маю можливість передати ці знання своїм учням, змусити їх поглянути на англійську мову по-новому. Думаю, зараз, у масштабах моєї школи, у мене це виходить.

 

Ганно, розкажіть про ваші індивідуальні програми та курси по вивченню мови як для дітей, так і для дорослих.

Перш за все, я пропоную своїм учням індивідуальні заняття, де ми разом ставимо ціль – реальну, досяжну ціль у конкретний проміжок часу. Ми формуємо навчання та досягнення мети в той термін, який прагне отримати людина. Також актуальні запити з професійної лексики, розмовної, для подорожей, листування, виступів на конференціях тощо. Друга моя пропозиція – тримісячний курс розмовної англійської з найпопулярнішими темами «Speaking Club». Це комплексна програма, яка дозволить вам заговорити на трьох рівнях (Elementary, Pre-intermediate  та Intermediate). На заняття вам необхідно лише 15 хвилин на день та по 1-годинній зустрічі 2 рази на тиждень. Також я маю курс підготовки до інтерв’ю для прийому на роботу в міжнародну компанію. На цьому курсі в мене навіть китайці влаштовувались до міжнародних корпорацій,  а HR-менеджери оцінили рівень підготовки та правильність питань. Окрім того, я продовжую готувати майбутніх студентів до іспитів у міжнародні ВНЗ (IELTS, TOEFL, FCE, CAE та ін.) та до національних екзаменів для переїзду закордон та отримання резидентства (наприклад, CELPIP).  Також я розробила новітню унікальну програму вивчення англійської мови «Дитина+дорослий», де ви разом з дитиною будете вивчати мову, тим самим показувати гарний приклад, зближуватися за рахунок занять разом та весело проводити час. І, звичайно, усні та письмові переклади будь-якої тематики та будь-якого рівня складності.

  

Ганно, а як боротися з мовним бар'єром та сором'язливістю?

Треба практикуватись. Почати говорити з тими, з ким ти не боїшся. Наприклад, зі мною учні не бояться говорити. Репетитор - це не тільки педагог, він ще й наставник, який вселяє впевненість, піднімає самооцінку та надихає. У деяких є побоювання зробити помилку, найчастіше це йде від школи. У сучасних методиках є принцип «Нехай каже». Нехай учень каже погано, з помилками, але головне – каже. Тому говоріть! Забули слово,  ступор, знайдіть синонім, опишіть слово, або покажіть,  як один мій учень на яйце:"Where is its mother?", коли забув слово курка.

 

Звичка у середньому виробляється за 21 день. Тому раджу розпочати вже завтра, а краще сьогодні, виділяти для англійської мови 20-30 хвилин вранці чи ввечері. Цей час витратити на прослуховування новин, читання улюбленої книги мовою оригіналу, перегляд навчального відео, спілкування з носієм у спеціальному додатку. Якщо вас лякає, де знайти 20-30 хвилин, то розподіліть їх по 5 хвилин, наприклад, за кавою або в тренажерній залі ви обов'язковою знайдете 5 хвилин. Тож почніть змінювати своє життя вже сьогодні!