Home

«Бодібілдинг – це наука. Це один із найскладніших видів спорту у світі»!

Лора Журба – тренер, бодібілдер, Чемпіонка Бельгії, Чемпіонка Нідерландів – в інтерв'ю для журналу GOSSIP magazine. Лора вже 5 років в спорті, але за цей час вона встигла здобути безліч нагород та титулів. Спортсменка розповіла, як бодібілдинг змінив її життя, про «жорстке» харчування перед змаганнями та про свого кумира!


instagram.com/lora.zhurba


 

Лора, розкажіть, що вас привело у світ спорту?

З самого дитинства я марила стали акторкою або телеведучою, мене манила сцена, але саме з бодібілдингом ця мрія стала реальністю. Мій шлях до професійного спорту був тернистим: я шукала себе в психології, акторській майстерності, але паралельно з цим постійно займалась спортом, не професійно, а для себе, для своїх фігури та здоров’я. Пам’ятаю, коли я вперше прийшла в спортзал. Я була невпевнена в собі, соромилась інших, але після першого тренування сказала: «Так, мені тут подобається!» Подобається працювати з власним тілом, відчувати та помічати, як воно змінюється. Згодом в залі я відчувала себе дуже комфортно, і через деякий час, коли моє тіло набуло інших параметрів, в дзеркалі я бачила дівчину з прекрасними формами, я пішла на курси аби в майбутньому стати тренером. Провчившись декілька місяців на курсах, опанувавши знання по харчуванню, нутріціології, техніці виконання вправ, я почала шукати роботу. Пам’ятаю перший робочий день в залі, коли до мене прийшов хлопець, який хотів аби я його тренувала. Я дуже хвилювалась (посміхається). З цього все і почалося, до мене записувались на індивідуальні тренування, а деякі з клієнтів працюють зі мною по сьогоднішній день. Це була робота мрії! Я могла прийти на роботу о 9 ранку і до 22:00 бути в залі, але мене це не бентежило. Я бачила, що це моє, від моїх тренувань є результати, клієнти задоволені і я з ними.

 

Ви обрали нетиповий вид спорту – бодібілдинг. Вас приваблювала естетика?

Коли я народила дитину, то певний час провела в декреті та не працювала. Вже через рік в мене з’явилися думки щодо моєї реалізації: я працювала тренером, мені все вдавалося, але хотілося більшого. Гортаючи стрічку соціальних мереж мені трапилась моя колишня клієнтка, яку я раніше тренувала. Виявилось, що вона приймає участь в змаганнях з бодібілдингу. Я згадала, що все життя мріяла про сцену, але що можна пов’язати спорт і сцену – в голову не приходило (посміхається). Тоді мені здавалося, що потрібні роки, аби підготуватися до змагань, вийти на сцену та достойно виступати, і я вирішила спробувати. Я одразу знайшла тренера, до речі, з яким до сих пір працюю. Весною ми почали підготовку, а осінню я вже вперше виступила та вийшла на сцену, це був 2021 рік. Після цього в мене з’явилося бажання йти далі, пробувати себе в інших категоріях та перевіряти своє тіло на витривалість. В Україні я вийшла на сцену та прийняла участь в змаганнях в Ніжині, Полтаві та Одесі. Мене чекали і перемоги, і провали, але я зрозуміла, що тренуватися треба інтенсивніше і тоді у мене все вийде. Я вже готувалась до нових змагань, але в Україні розпочалась повномасштабна війна.
 

Наразі ви проживаєте в Бельгії. Розкажіть, чи складно було починати все спочатку?

Після початку повномасштабного вторгнення я переїхала до Бельгії. Перші півроку в мене була депресія, я не дотримувалась правильного харчування, не тренувалася, адже і гадки не мала, що мене чекає далі: чи повернусь я в спорт, чи буду шукати інший напрямок. Одного разу, прогулюючись містом, мене сфотографувала подруга і я побачила себе на фото вперше. Я була шокована станом своєї фігури, адже звикла завжди бачити себе іншою, підтягнутою, спортивною. Тут і почались мої зміни. Я вирішила повернутись до залу та відновитися, як фенікс (посміхається). Весь цей час за кордоном я слідкувала за українськими спортсменками, що залишились в Україні, але продовжували тренуватися, не опускали руки та готувалися до змагань. Це стало для мене певною мотивацією. Тоді я і вирішила прийняти участь в локальних змаганнях, скажімо, спробувати свої сили. Вже в квітні я вийшла вперше в Нідерландах на змаганнях та  взяла перші місця  на двох різних змаганнях, а в Бельгії на змаганнях теж взяла три призові місця. Двічі в Бельгії я стала «Чемпіоном Чемпіонів». Тоді в мене тут почалося інше життя (посміхається).

 

Лора, а як ви готуєтесь до змагань в плані харчування? Наскільки це складно?

Зазвичай до змагань я готуюсь півроку. Перші 3 місяці – це важкі тренування, але багато їжі (складні вуглеводи, яйця, м’ясо), а наступні 3 місця – урізання раціону, тобто обмежуємо вуглеводи та жири. Підготовка для мене проходить достатньо легко, я нормально переношу легкий голод, бо насичуюсь в цей період овочами. Останній місяць перед виступом – найскладніший. Тренер корегує тренування, харчування та підтягує до усіх параметрів. Загалом сушка для мене проходить легко. Вже за тиждень після змагань я їм все, що завгодно: сирники, шоколад, пасту та лазанью, солодощі і тд. Але через те, що організм уже звик до нормальної їжі і цих 1,5 тижні мені достатньо аби «відвести» душу та повернутися у звичний раціон, з правильним збалансованим харчуванням.

  

Ви є діючим тренером в Бельгії. Скажіть, ви працюєте онлайн чи офлайн?

Так, в Бельгії я треную в залі, а також веду клієнтів онлайн, але треную в 90% українців. Зараз пріоритет для мене – це онлайн тренування, адже це заощаджує купу часу. Це не записи, а реальні відео-тренування в телеграмі, в обумовлений час, під час яких людина виконує вправи, а я спостерігаю за технікою та підказую. Я пишу програми харчування та тренування, а дівчата відправляють звіти, які я коментую та даю зворотній зв'язок. З кожним клієнтом я працюю індивідуально, адже мені хочеться напрацюватися з людьми і вже потім, в майбутньому, розширювати лінійку та, можливо, створити власну онлайн програму.

 

Лора, чи плануєте ви виступити як бодібілдер на міжнародних змаганнях?

Для мене завжди був прикладом – Арнольд Шварценегер (посміхається). Це людина епоха, яка змінила долі багатьох людей, він надихає мене та спонукає готуватися до міжнародних змагань. Я мрію виступити на чемпіонаті «Арнольд Класік», який буде проходити в Іспанії. Для цього роблю все, аби моя мрія здійснилася!