Home

АЛІСА ШЕПТЯК: “НАЙВАЖЛИВІШИМ У ЦІЙ СИТУАЦІЇ Є СВОЄЧАСНІСТЬ”

Волосся чи не першим реагує на те, що організм хворіє або відчуває стрес. На сьогоднішній день дуже багато чоловіків і жінок стикаються з проблемою інтенсивного випадіння або навіть облисіння.

У форматі пояснювальної журналістики розповідаємо про трихологію, найпоширеніші хвороби шкіри голови та про основні аспекти підбору якісного домашнього догляду  з професійним трихологом, візажистом та стилістом Алісою Шептяк.

 

Алісо, спостерігаючи за вашою активною діяльністю, ви працюєте з красою майже кожного дня. Розкажіть, що вас надихає, чи бувають вигорання та як з ними справляєтесь?

Впевнено можу сказати, що я надихаюсь собою, своїми результатами та професійним зростом. Коли трапляються періоди емоційного вигорання, тоді я можу переключитись на якісь буденні радощі, на мої власні самовідчуття. В такі моменти я завжди роблю собі приємні подарунки та проводжу максимум часу зі своїми дітками.

Фізично я абсолютно не втомлююсь. Звісно, коли працюєш з великою кількістю людей, більше виснажуєшся саме на емоційному рівні. Проте, я живу своєю справою і обожнюю те, чим займаюсь, тому відношусь до таких особливостей професії цілком нормально.


Зараз ви працюєте в Чикаго. На ваш погляд, наскільки сильно відрізняється beauty-сфера в Україні та Америці?

Україна та Європа наразі залишаються одними з найрозвиненіших в сфері краси. Українські майстри є професіоналами своєї справи, адже майже не щотижня вони відвідують різні курси та проходять підвищення кваліфікації, аби на належному рівні задовольняти запити своїх клієнтів. Тому, саме до них люди стають в черги, щоб отримати якісний сервіс і бездоганний результат.

На сьогоднішній день, мені більше подобається працювати саме в США. Звісно, тут більший спектр відповідальності, адже навіть прийняти клієнта ви можете виключно по анкеті та його власній згоді з особистим підписом.


Одна з найрозповсюдженіших проблем як в жінок, так і в чоловіків це облисіння. Як з цим боротись? Що робити, коли лікування не допомагає та чи існують додаткові процедури чи косметичні засоби, аби приховати облисіння?

Для того, аби зрозуміти, яка стадія облисіння, перш за все, необхідно звернутись до лікаря-трихолога. Це потрібно для того, щоб зробити правильну трихологічну діагностику і зрозуміти на якому саме етапі знаходиться дана проблема.

Клієнти, які звертались до мене з таким запитом, обов’язково здавали необхідний пакет аналізів та отримували направлення до лікарів, обстеження в яких потрібно пройти суміжно. Існує дуже багато методик щодо вирішення проблеми облисіння це мезотерапія, плазмотерапія, лазерна терапія тощо. За допомогою них дійсно можна призупинити прогресування випадіння волосся і навіть стимулювати його ріст.

Я рекомендую ретельно слідкувати за випадінням вашого волосся, адже якщо на ранніх етапах помітити цю проблему, то можна доволі швидко і дієво подолати всі її наслідки без зайвих нервів для вашого організму.

З початком війни, яка спричинила масову міграцію українців в різні куточки світу, проблема випадіння волосся, себореї, дерматитів та інших супутніх проблем, стали чи не найпоширенішим запитом серед моїх клієнтів. Стрес, неправильне харчування, зміна клімату, води, способу життя все це стало постійними тригерами випадіння волосся.


Для того, щоб поставити діагноз у трихолога, з яким саме пакетом аналізів має прийти людина?

Це все дуже індивідуально, як для чоловіків, так і для жінок. Якщо, наприклад, в людини є якісь захворювання, вона перенесла операцію або наявна алергія, тоді цей перелік підбирається ще більш поглиблено.


Правда чи міф, що стан волосся змінюється з віком чи є ще додаткові фактори цього процесу? Чи змінюється структура волосся під час вагітності?

Так, волосся може змінюватись в період пубертату, вагітності, менопаузи, під час прийому гормонів, сильного стресу або складних операцій. Волосся може стати більш кучерявим, прийняти форму легкої хвилі, інколи буває так, що вся голова може бути вкрита прямим волосся, а декілька пасм стануть кучерявими.

Частіше за все, повернути структуру волосся, яка була до цих змін майже неможливо.


Чи впливає харчування на стан волосся та шкіру голови? Чи варто приймати якісь харчові добавки для покращення його стану? Якщо так, то які б ви рекомендували?

Безумовно. В першу чергу, харчування впливає саме на шкіру голови, тому що мікрофлора, шлунок та кишківник нерозривно пов’язані зі станом епідермісу.

Харчові добавки, будь-які ліки або гормональні препарати, я закликаю приймати виключно за рецептом лікаря! Лише після консультації та здачі всіх необхідних аналізів, ви можете бути впевненими в тому, що вашому організму не вистачає того чи іншого вітаміну.

 

Чи існують захворювання, які наразі неможливо вилікувати, але можна полегшити стан, призупинити розвиток патології або полегшити наслідки?

Одним з таких захворювань є алопеція. Це патологічне випадіння волосся, що приводить до їх часткового або повного зникнення в певних ділянках голови. Проте в залежності від стадії та застосовуючи правильні методики, можна однозначно покращити стан волосся.

Випадки, які пов’язані з онкологією також потребують величезних зусиль та кропіткої  праці щодо вирішення проблеми облисіння. Якщо людина втратила, приміром, 80% волосся, яке з часом не відновилось, тут треба бути вкрай обережним з такими кардинальними процедурами, як пересадка волосся.

Хочу зазначити, що найважливішим в цій ситуації є своєчасність. Не зволікайте і по можливості одразу звертайтесь до трихолога, аби не втрачати дорогоцінний час для порятунку свого волосся.


Надайте, будь ласка, поради, нашим читачам з приводу дієвого догляду за шкірою голови.

Першим і найважливішим аспектом завжди буде правильний та якісний домашній догляд. Обов’язково підбирайте шампунь виключно за вашим типом шкіри голови, адже саме етап очищення має безпосередній вплив на стан епідермісу.

Для більш глибокого очищення раз на тиждень я раджу робити пілінги для шкіри голови, які не містять в своєму складі кислот та червоного перцю. Маску та кондиціонер також важливо обирати виключно за типом свого волосся. І, звісно, термозахист. Навіть, якщо ви користуєтесь тільки феном, нанесіть термозахист по всій довжині.

Хочу наголосити на тому, що набагато більше молекулярної вологи виходить саме тоді, коли ви сушите волосся природним шляхом. Ніколи не лягайте спати з вологим волоссям та не ходіть годинами з рушником, якщо не хочете отримати безліч шкірних негараздів.

Ще одна маленька порада: навіть якщо у вас немає ніяких скарг, то всеодно раз на півроку я рекомендую відвідувати трихолога. Це потрібно для того, щоб зробити професійний пілінг та отримати правильні рекомендації щодо підбору домашнього догляду.


Які ваші плани на майбутнє?

Я хочу ще більше розвиватись в своїй сфері, хочу поглиблювати свої знання та набувати нового і дійсно крутого досвіду. А ще мрію відкрити власну клініку, де буду робити людей щасливіше, здоровіше і ще прекрасніше!