Home

Роботодавці vs дефіцит кадрів. Хто переможе?

Український ринок праці переживає кризу. Роботодавці змушені адаптуватися до нестачі кадрів. Як бізнес реагує на цей виклик і які кроки допоможуть подолати кризу? HRD Ольга Кулакова розповідає про ситуацію та можливі рішення.

 

Розкажіть коротко про ситуацію на ринку праці сьогодні в Україні?

В Україні аномальна ситуація на ринку праці: такого співвідношення вакансій та резюме ще ніколи не було. У сучасних умовах роботодавцям доводиться боротись за співробітника, адаптувати робочі місця та навчати персонал. На тотальний дефіцит вплинуло два фактори: мобілізація та біженці. За кордоном перебувають сотні тисяч чоловіків та мільйони жінок працездатного віку. Деякі з них все ще працюють віддалено на українські компанії, однак більшість віддає перевагу роботі у країні перебування. Крім того, мобілізація триває і набирає обертів.


Чи йдемо ми до кадрового «голоду» чи вже потрапили у цю ситуацію? Як з неї виходити?

Для мене, як і для багатьох HR-спеціалістів, тема дефіциту кадрів дуже болюча. Важливо, щоб біженці поверталися додому, адже дефіцит коштуватиме Україні мільярди доларів. Навчання молоді та запрошення студентів на стажування — це must have. Компаніям потрібно розширювати функціонал співробітників, інвестувати в їхнє перенавчання, створювати програми адаптації ветеранів та робочі місця для осіб з інвалідністю. Найм іноземців і їхня адаптація до нашої культури також є прийнятним. Якщо людина підходить для віддаленої роботи, варто це розглядати. Утримання чинних працівників завжди дешевше ніж найм нових. Також важливо налагодити процес бронювання, щоб зберегти ключових співробітників, що стає конкурентною перевагою для бізнесу.


Ваші рекомендації щодо підготовки до співбесіди?

Пам'ятайте, що більше співбесід — більше досвіду. Якщо вас попросили розповісти про себе, уточніть, скільки у вас часу: чи потрібна коротка презентація, чи детальна розповідь. Коротка презентація (5-10 хвилин) має включати опис вашої експертизи, професійної освіти, функцій, з якими працювали, вашого підходу до роботи та бачення майбутнього. Детальна розповідь має описувати ваш професійний шлях, починаючи з освіти, ролей і компаній. Не починайте зі шкільних років, зосередьтеся на значних посадах. Включайте опис компанії, ваших ролей, завдань, досягнень, взаємодії з командою та причин звільнення (добре, якщо причина – це бажання рухатись вперед), що компанія отримала завдяки вам і за що ви вдячні цьому підприємству. Варто наводити приклади цікавих кейсів. Не говоріть погано про попередніх роботодавців. Будьте готові надати рекомендації та чітко описати вашу мотивацію і професійні інтереси. Відповідайте чесно щодо інших пропозицій, які маєте. Не розповідайте про невдачі, якщо вас не запитають. Не варто називати поточний рівень доходу, сподіваючись на те, що роботодавець сам зрозуміє яка сума буде для вас прийнятною. Продумайте очікування щодо винагороди та підготуйте питання для інтерв’юера, залежно від його ролі. Логічно, якщо питань буде 2-3 на перших етапах, і обов’язково проговоріть всі питання на фіналі.

 

Скільки часу потрібно для адаптації нового співробітника?

Перші кілька тижнів роботи в новій компанії можуть бути дуже напруженими для нового співробітника. Він повинен освоїти нові обов'язки, познайомитися з колегами та зрозуміти корпоративну культуру. Якщо компанія не зробить належних зусиль для адаптації нового співробітника, він може прийняти рішення піти.


Що найскладніше у Вашій роботі?

Майже всі українські компанії зіткнулися з кризою через повномасштабну війну, що продовжується й досі. Першочергове завдання керівників — зберегти бізнес. Тоді як завдання HR-фахівців — ефективно організувати та супроводжувати антикризові дії для працівників. Найскладніше — віднайти баланс між потребами бізнесу й команди в різних аспектах кризи. А найважче зараз — це кадровий дефіцит в Україні. Головне, про що варто пам’ятати керівникам та HR-фахівцям, — це про цінність людей. Фахівці — основа будь-якого бізнесу, тому, лише інвестуючи в команду, можна досягти найкращих результатів.

 

Наведіть декілька професійних порад у пошуку роботи.

Пошук роботи — це теж робота, до якої треба підходити з планом дій. Шукати кар’єрні можливості можна хаотично або зі стратегією. Зосередьтеся на конкретній меті, будьте готові приділити час та зусилля, і не здавайтесь після перших відмов. Є активний та пасивний пошук роботи. Активний пошук включає самостійний пошук вакансій на job-сайтах, написання рекрутерам та активацію нетворкінгу. Пасивний пошук полягає в розгляді пропозицій, які ви отримуєте ззовні. Перед співбесідою виділіть час на пошук інформації про компанію, підготуйте запитання про позицію, занотуйте те, що не зрозуміли або чого не вистачає в описі вакансії, і підготуйтеся до самопрезентації. Вона має бути інформативною та лаконічною. Ви — СЕО свого життя, і тільки ви — творець своєї історії. Тож будьте в ролі СЕО в цьому проєкті.