Home

ЛЮДМИЛА МІЛЕНІНА: арт-терапія для українського суспільства явище досить нове

“На сьогоднішній день арт-терапія для українського суспільства явище досить нове. Дуже часто люди не сприймають цю методику, як щось серйозне і вельми дарма, адже вона являє собою піклування про психологічне здоров'я людини та її емоційне самопочуття за допомогою мистецтва”.


інстаграм: mileninaluydmila

пошта: mileninals@ukr.net 


Арт-терапія дозволяє пацієнту «подивитися» на проблему з певної психологічної дистанції. Це його можливість обговорити свій продукт творчості в аналітичному ключі та запропонувати різні способи їх зміни. Ці зміни якраз переводять клієнта в нову форму спілкування, що б він міг відчути, якою може бути зміна та як вона вплине на його подальше життя.

Про ці та інші цікаві аспекти арт-терапії ми запитали в героїні нашого інтерв’ю  — арт-терапевтки, практикуючої психологині, травматерапевтки, консультантки з кризової психології та сексологині Людмили Міленіної.

 

Як наразі змінюється життя людей після арт-терапії, а саме після роботи з вами?

Варто зазначити, що арт-терапію в чистому вигляді я не використовую. Мені подобається працювати з різними методами психотерапії наприклад, когнітивно-поведінкова терапія, арт-терапевтичні методи, групова терапія, тощо. Завдяки арт-терапії можна зробити діагностику та багато чого зрозуміти. Особливо, це стосується дітей. Частіше за все їм складно розповісти про весь спектр своїх ментальних проблем. Саме тут знаходить свої сенси арт-терапія, яка допомогає розпізнати, як глибоко захована проблема, що турбує дитину, які страхи вона має. Виходячи з цього дитині можна надати кваліфіковану психологічну допомогу та скласти дієвий план терапії.


В яких умовах ви працюєте з дітьми? Чи потрібен супровід батьків та які критерії для того, аби потрапити до вас на консультацію?

Перша консультація завжди проходить з мамою/татом та дитиною. Потім батьки підписують договір, в якому прописані наші умови роботи, кількість консультацій, хто несе відповідальність та інші нюанси. Важливий чіткий регламент, оскільки не може бути так, що батьки прийшли, віддали свою дитину і умовно “робіть з нею, що хочете”. В терапії завжди йде робота з двома — дитиною та з її мамою або татом. Спочатку проводиться знайомство, дитина бачить що тут безпечно і спокійно, що можна відкритись і почувати себе при цьому комфортно. Саме після цих важливих аспектів ми можемо проводити окремі консультації.


З якими запитами та проблемами до вас наразі звертаються найчастіше?

Це особисті стосунки, депресія (виявлена та підтверджена лікарем-психіатром), тривожність, панічні атаки. Велику увагу я приділяю роботі з родичами важкохворих людей. Ми працюємо з їхньою реакцією на хворобу близьких, говоримо про те, як прийняти та підтримати важко-хвору людину, що сказати аби не нашкодити, як бути в ресурсі тощо.

 

Надайте декілька порад з приводу того, чому не варто боятись звернутись до психолога за підтримкою?

По-перше, коли людина вже вирішила звернутись до психолога — це перший крок до свого порятунку. Адже саме психолог підсвітить шлях до вашого зцілення. Часто трапляється так, що людина може заблукати серед своїх проблем, стресів, негараздів в родині або роботі. Складається хибне враження, ніби виходу більше немає. Проте, звернувшись до психолога, ви поступово зможете розібратись в болючих темах і, звісно ж, привести свій стан до цілісності та абсолютної рівноваги.

На сьогоднішній день психологія в Україні є дуже прогресивною та дієвою наукою, яка поєднала в собі безліч практик, що врятували тисячі життів.


Яка складова є надзвичайно важливою для духовного здоров'я та розвитку людини в повсякденному житті?

Це цінності. Особисто для мене це родина, колосальна підтримка, розуміння, тепло і взаємна любов. Люди, які мають міцні та дружні сім'ї, володіють величезним ресурсом. Відпочинок,  улюблені хобі, приємні зустрічі, пізнання нового. Все те, що вам приносить задоволення треба неодмінно включати в свій щоденний розпорядок дня. Зосередьтесь на відчутті насолоди, на собі, на своєму занятті і отримайте задоволення тут і зараз. Саме це дає заспокоїтись нервовій системі та повернути той бажаний емоційний баланс.


Чи працюєте ви офлайн?

Так, я маю свій терапевтичний кабінет, куди радо запрошую всіх бажаючих. Він знаходиться в м.Ківерці, в затишному приміщенні, що дуже подобається моїм клієнтам. Там завжди панує атмосфера усамітнення і абсолютного спокою.

 

Що надихає особисто вас?

Нещодавно я проходила повз базар, де бабусі продають саджанці квітів, які згодом можна посадити вдома. Звісно ж, я купила ту красу і вже щаслива йшла в свій кабінет з думкою про те, як буду саджати їх в своїй оселі. Саме від таких побутових дрібничок я отримую колосальне задоволення. Мене надихає спілкування з онуком. Оскільки я маю дві доньки, то розмови з ним це абсолютно нові відчуття та емоції. Я дуже люблю слухати і вчитись у дітей, чого раджу й іншим дорослим. Люблю своє життя, родину, люблю квіти, гори, справу якою займаюсь, процес зцілення моїх клієнтів — це все і є моє натхнення, яке щодня надає мені сил та стимулу ставати краще.

Тому, займайтесь творчістю! Це прекрасно допомагає відсторонитись від тривожності, інформаційного шуму та заново зрозуміти себе. Читайте, навчайтеся, медитуйте. Піклуйтеся про свій розум та тіло.