Home

ДАВНІ ПРИКАЗКИ ГОВОРЯТЬ: “СКІЛЬКИ МОВ ТИ ЗНАЄШ, СТІЛЬКИ РАЗІВ ТИ ЛЮДИНА”.

ГАННА АНДРЄЄВА: “Мені цікаво працювати з людьми. Я вважаю, що викладання англійської мови має двосторонню спрямованість. Ти ділишся знаннями, а студенти розповідають про свій досвід, свої захоплення та нові враження, а також ви один одного навчаєте та мотивуєте ставати кращою версією себе”.

 

В сучасному світі, де комунікація та детальний обмін інформацією стають дедалі важливішими, знання англійської мови стає невід’ємною складовою для всіх – незалежно від віку, професії чи соціального статусу.

На щастя, вивчити англійську зараз не проблема, адже для цього існує немало мовних шкіл, курсів і талановитих викладачів. Тож сьогодні ми якраз і поговоримо з однією такою людиною — дипломованою викладачкою, філологинею, вчителькою англійської, німецької мов та зарубіжної літератури, власницею ордену Святої Софії та сертифіката IELTS, засновницею онлайн-школи Iron teacher та перекладачкою Ганною Андрєєвою.


“Хочу вчити мову, але немає на це вільного часу”. Як знайти цей час на англійську мову в такому шаленому темпі?

Актуальність вивчення іноземних мов наразі є дуже високою. В шаленому ритмі життя ми можемо багато чого не встигати. Проте, я вважаю, що правильно розставлені пріоритети дають людині змогу обрати саме те, що для неї важливіше за все, адже кожна людина завжди знаходить час на те, що їй по-справжньому важливо.


За який період реально вивчити мову, якщо її знання зовсім мінімальні?

Все залежить виключно від мети. Але якщо знання початкові, а ціль — заговорити, то при інтенсивних заняттях (наприклад, 4-5 разів на тиждень) за 3 місяці можна почати розмовляти вільно і по декілька годин без перерви (реальні випадки у моїй практиці).

Потрібно чітко розуміти, навіщо вам вчити ту чи іншу мову. Якщо це швидкоплинне бажання після подорожі, після того, як вам сподобалася пісня, фільм або культура країни і ви вирішили вивчити мову — результат може бути не довгостроковим.

Проте, якщо в перспективі можливе карʼєрне просування або пошук нової роботи, але не вистачає рівня знань —  це прекрасна можливість увімкнути вивчення мови на повну. Головне, визначити, для чого і навіщо вам ці знання, де ви будете їх застосовувати і наскільки велике бажання у вас є.


Як зрозуміти, що викладач тобі підходить? Адже зараз на платформах соціальних мереж дуже багато інформації та пропозицій.

По-перше, вам варто одразу визначитись з очікуваннями від викладача — чи співпадають ваші цінності, погляди та методи навчання з цією людиною. Частіше за все, викладачі пропонують безкоштовний пробний урок, де ви можете самостійно переконатись в тому, чи зможете знайти контакт з викладачем, чи все-таки варто продовжити свої пошуки далі.

Є люди, яким подобається суворість та вимогливість у вивченні тієї чи іншої мови, іншим навпаки — імпонує більш дружня та розмірена атмосфера. Тому, всі ці аспекти є дуже індивідуальними.

Перед пробним уроком я б радила написати 3-4 питання, які цікавлять вас найбільше, аби в процесі діалогу задати їх своєму потенційному викладачу та почути ґрунтовну відповідь. Наприклад, "Що  для Вас є найважливішим?, так Ви зрозумієте,  які цінності у Вашого потенційного викладача і чи вони схожі на Ваші. Які методи викладання Ви застосовуєте частіше всього?, так можна зрозуміти, на що робить акцент викладач.

 

Як побороти мовний бар’єр та наважитись вчити мову без сорому за те, що рівень є вельми початковим?

Це дуже розповсюджена проблема. Проте, хочу наголосити на тому, що це не залежить від рівня володіння англійською мовою. Є люди, які мають чудовий хист до написання творів, прекрасно знають лексику та граматику, але говорити досі не наважуються.

Найголовніше прийти до усвідомлення того, що помилятися — це абсолютно нормально. Почніть з коротких простих речень щодня, навіть якщо ваш словниковий запас є досить різноманітний та місткий, спочатку приділіть увагу більш легким промовам.

Також хотіла б дати маленьку пораду всім, хто бажає розпочати або щойно почав вивчення іноземної мови — не підганяйте себе та не порівнюйте з чужими результатами. Зосередьтесь виключно на власному досвіді та поставлених цілях і обов'язково святкуйте кожне маленьке досягнення,  тоді Ваш мозок буде легше сприймати такий виклик як вивчення мови.


Найкраще за все вчити англійську мову у країні-носії. Це міф чи реальність?

Звісно, в цьому твердженні є доля правди, але вона не 100%. Оскільки стосовно цього питання в мене є дуже різносторонній досвід. Наприклад, навчаючись англійській мові в Україні у вас скоріше за все буде більша можливість заговорити значно швидше, аніж в країні-носії. Оскільки проживаючи, припустимо, в Канаді та знаходячись в англомовному середовищі вас ніхто не буде виправляти. Навіть якщо вас не зрозуміють, то про це із ввічливості вам ніхто не скаже. Отже, доведеться самотужки працювати над своїми помилками та робити їх детальний аналіз, аби вийти на гідний рівень спілкування в англомовному соціумі.

Бути носієм — не означає бути чудовим викладачем та мати змогу вміло донести учням ті чи інші знання та особливості іноземної мови.


Ваші рекомендації з чого та як почати вчити іноземну мову?

З встановлення SMART-мети, яка буде реальною у досягненні, адекватною по виділеному часу на її досягнення та суто Вашою без обтяження стереотипами, нав'язаними суспільством. Як от зробив один із моїх учнів.

В мого 55-річного учня були проблеми з пам'яттю і він не просто став забувати англійську мову, поступово в його свідомості почало стиратися майже все.

Мушу зауважити, що один з найефективніших методів тренування пам'яті  —  це вивчення мови. Спочатку було важко, оскільки перші наші уроки були дуже однакові, адже студент забував все, що було на попередніх заняттях. Проте, з плином часу процес пішов на краще і пам’ять почала покращуватись, а заодно вгору пішли і його справи в бізнесі.

Хочу наголосити на тому, що не варто так сильно хвилюватися за свої помилки чи помірний темп. Спробуйте говорити — вдома, за чашкою кави, коментуйте улюблені передачі. Адже саме так і формується мовна компетенція – тоді, коли ви активно використовуєте мову.

 

Які можливості надають знання мови у світі наразі, особливо, під час війни в Україні?

Тут усе дуже просто: навряд чи хтось сперечатиметься з тим, що вивчення англійської мови відкриває нові можливості для подальшої кар’єри. З приводу війни в Україні, мені здається багатьом волонтерам англійська стала в нагоді для того, щоб спілкуватись з міжнародними організаціями та заявляти про нашу країну на весь світ.

Володіючи хорошою англійською, кожен з нас може зробити дуже важливий внесок у розвінчання фейків про Україну та українців, розповідаючи іноземцям правду про те, що насправді відбувається.

Також знання англійської мови дає можливість нашим громадянам краще адаптуватись при виїзді за кордон та отримати більшу кількість пропозицій щодо роботи.

Недарма кажуть, що англійська – «мова можливостей». Чому? Тому, що нею говорять майже в усіх країнах світу.

Тож бажаю Вам наснаги та успіхів! Знайдіть свою мету та йдіть до неї маленькими кроками, адже слона краще їсти маленькими частинами.  І наостанок мотивуюча фраза, як влучно зазначив відомий німецький філософ і письменник Йоганн Вольфганг фон Гете: "Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина." Тож тільки вперед!